Politika

Željeznjak: Srbi sa Kosova da blokiraju demarkaciju sa Crnom Gorom

Zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije i poslanik u ruskoj Dumi, Sergej Željeznjak, ponovo se umiješao u odnose država Zapadnom Balkanu. Poručio je predstavnicima kosovskih Srba da ulaskom u vladu i parlament Kosova blokiraju proces demarkacije granice sa Crnom Gorom, piše današnja Pobjeda.
Željeznjak: Srbi sa Kosova da blokiraju demarkaciju sa Crnom Gorom
Portal AnalitikaIzvor

Željeznjak je u autorskom tekstu koji je objavio na sajtu Jedinstvene Rusije ocijenio da bi srpski poslanici koji su okupljeni u poslaničkom klubu ,,Srpska lista“ trebalo da spriječe usvajanje sporazuma o granici Kosova i Crne Gore.

- Ulazak Srba u vladajuću koaliciju na Kosovu daje im realnu mogućnost da zaustave transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova, da blokiraju proces demarkacije granice sa Crnom Gorom, kao i drugih opasnih velikoalbanskih scenarija - napisao je Željeznjak.

Kada je riječ o taktici Beograda o pitanju Kosova, Željeznjak je primijetio da je ona usmjerena ka aktivnom učešću u privremenim kosovskim institucijama predstavnika Srpske liste, vodeće srpske političke snage na Kosovu, čiji su visoki funkcioneri istovremeno u organima Srpske napredne sranke.

- Rukovodeći sa tri ključna ministarstva, Srbi sada kontrolišu proces povratka izbjeglica, poljoprivredu, kao i razvoj lokalnih samouprava. Ovo posljednje je veoma važno zbog formiranja Zajednice srpskih opština. Ali, glavni rezultat ovih poteza je činjenica da više od 122.000 Srba i drugih građana lojalnih Beogradu koji žive na Kosovu, prestaju da budu taoci zamrznutog konflikta. Njihova bezbjednost, prava i ekonomsko blagostanje dobijaju realne instrumente obezbjeđenja i zaštite - naglasio je Željeznjak

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika