Društvo

Amfilohije: Ovog bezumlja nije bilo ni u vrijeme Lenjina, Staljina i Broza

“Svaka je crkva Božja”, poručio je danas Mitropolit SPC Amfilohije koji je održao liturgiju u podgoričkom naselju Kruševac povodom proslave hramovne slave crkve Svetog Dimitrija Solunskog.
Amfilohije: Ovog bezumlja nije bilo ni u vrijeme Lenjina, Staljina i Broza
Portal AnalitikaIzvor

Kako je navedeno na sajtu Mitroploije crnogorsko - primorske “Amfilohije je govorio i o težnji pojedinih glasnogovornika crnogorskog vlastodajućeg režima da Božje hramove prevedu u državno vlasništvo.”

„Takvog bezumlja nije bilo ni u vrijeme Lenjina i Staljina čak, da ne govorimo u vrijeme Broza… Ipak su hramovi u njihovo vrijeme ostali da pripadaju Crkvi Božjoj i onom narodu koji je crkven i kršten na način kako je to bilo i u vrijeme kralja i gospodara Nikole Petrovića, koji je gradio i ovaj sveti hram. Nije ga gradio za sebe kao privatnu crkvu, jer nema crkve privatne. Svaka je crkva Božja, Bogu prinijeta na dar i onda narodu crkvenom, krštenom da se u njemu moli i uči samožrtvenoj ljubavi prema Bogu i prema bližnjima“, rekao je Amfilohije.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Amfilohije je rekao da Hristovi svjedoci vjekovima njega propovijedaju i riječima i djelima svojim.

„Jedan od njih je i Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski. Bio je vojvoda grada Soluna, nasljednik svoga oca, vojvode solunskog. Imperator rimski Maksimilijan mu je zabranio da vjeruje u Hrista. I ne samo njemu, nego je od njega tražio da progoni hrišćane. U to vrijeme su hrišćani progonjeni, a kad nijesu“, rekao je Amfilohije. 

Naglasio je da je to gonjenje predvidio sam Gospod i da ono traje sve do naših dana.

„Eto, to je bilo i u vrijeme Svetog Dimitrija. Traženo je od njega da se odrekne Hrista, da ne bude njegov svjedok. A on ga je posvjedočio pred Maksimilijanom i pred ondašnjim vlastima hristobornim“, kazao je i dodao da ni današnje vlasti nijesu ništa manje hristoborne od ondašnjih.

Portal Analitika