Politika

Uoči lokalnih izbora: Govori mržnje, loša opoziciona koordinacija i famozni Dontov sistem

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović bio je jasan – na Cetinju ta stranka ne smije podbaciti. “Može se dogoditi da podbacimo u Herceg Novom, može se desiti i da na krako izgubimo vlast u Budvi, ali bilo kakvo kolebanje Cetinja bi značilo da se koleba Crna Gora. A Cetinje se ne koleba“, poručio je Đukanović na prvoj Konvenciji te stranke na Cetinju.
Uoči lokalnih izbora: Govori mržnje, loša opoziciona koordinacija i famozni Dontov sistem
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Osim na Cetinju, izbori će 26. oktobra biti održani u još tri opštine – u Mojkovcu, Petnjici i gradskoj opštini Tuzi. Riječ je o mjestima u kojima ukupno ima oko 39 hiljada birača i koja se smatraju tradicionalnim uporištima Demokratske partije socijalista. Iako ne mogu biti lakmus papir za naredne izbore, posebno predstojeće predsjedničke, mogu pokazati kakve su tendencije, ocjenjuju dobri poznavaoci političkih prilika – u slučaju dobrog rezultata biće vjetar u leđa DPS-u, ali će pokazati i kako stoje Demokrate, posebno u Mojkovcu, da li su i koliko ušle u biračko tijelo DF-a.

0411markovicmkMojkovac značajan: Na prethodnim lokalnim izborima u prijestonici, Demokratska partija socijalista je osvojila apsolutnu vlast. Apsolutnu vlast su osvojili i u Mojkovcu. Na parlamentnim izborima lani, DPS je osvojio za po oko 300 glasova manje u tim gradovima. Dobro upućeni ocjenjuju da je Mojkovac značajan za ove izbore, jer je jako uporište DPS-a, ali i zato što iz te opštine dolaze jaki kadrovi DPS-a, među kojima i premijer Duško Marković.  Ključno je što će u toj opštini uraditi Demokrate i da li će uzeti glasove DF-a. Ni najpažljiviji hroničari ne mogu izbrojati saopštenja kojim su ovih dana mediji bombardovani od DPS-i Demokrata, ali ono što je sigurno je da se ne štede. Naprotiv.

Sa druge strane, svojevrsni izbori su već održani na Cetinju i to unutar DPS-a. Nosilac liste je sadašnji gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, a mediji su pisali da je figurirala mogućnost da na čelo liste bude direktor državnog Montenegrobonusa Aleksandar Kašćelan, koji, međutim, nema partijskog i političkog iskustva.

milo-cetinje2Upravo na Cetinju, Đukanović je poručio da je opozicija anticrnogorska i procjenjuje se da lokalne teme, neće biti pretjerano u fokusu kampanje. Velika nepoznanica na Cetinju su Demokrate, ta stranka već mjesecima vodi kampanju od vrata do vrata, ali oni koji dobro poznaju lokalne prilike kažu da dobar rezultat mogu očekivari SDP i URA. Ipak, prema našim izvorima, ne bi trebalo da apsolutna vlast DPS-a u toj opštini bude ugrožena, što se ne može reći za Mojkovac. Tamo će posao DPS-u biti malo teži.

Loša koordinacija opozicije: Boris Raonić iz Građanske alijanse kaže za Portal Analitika da DPS-u, uoči ovih izbora, na ruku ide loša koordinacija među opozicionim partijama i katastrofalan izborni inženjering.

“Izvjesno je da prosuti glasovi manjih stranaka uz ujednačene snage opoziconih lista, famozna Dontova formula će omogućiti dovoljan broj mandata DPS-u”, kazao je on.

610raonicKako dodaje, biće zanimljivo vidjeti da li će DPS rasti na račun koalicionih partnera, i da li će URA pokazati snagu da se smatra ozbiljnim igračem, kakav će biti omjer nacionalnih albanskih partija, koliko je dijaspora zainteresovana da dolazi i glasa i da li se se u Malesiji glasati po vjerskom ključu.

Procjenjuje se da će dobar rezultat DPS osvojiti u Petnjici i u Tuzima. U Petnjici je moguće da prave koaliciju sa nekom od manjinskih stranaka ili SD-om, zavisno od rezultata, dok su albanski političari iz Tuzi ovog puta pomoć tražili direktno od Tirane.

malesijaPomoć ili miješanje iz Tirane: Albanska alternativa, Demokratska unija Albanaca, Demokratski savez Albanaca i Demokratski forum za integracije, potpisali su zajedničku političku platformu pred izbore u Tuzima, što je u dijelu javnosti ocijenjeno kao jako opasno. Potpredsjednik Skupštine i funkcioner Force Genci Nimanbegu kazao je za Pobjedu da platformu ne vidi kao miješanje Tirane u unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori, navodeći da Albaniju Ustav obavezuje da brine o svojim sunarodnicima van te države. Tuzi bi, inače samostalna opština , trebalo da shodno zakonu, postanu 1. septembra 2018.2007becicIma li zloupotreba: Novo - staro pitanje je “zloupotreba” kampanje od strane ministara koji uoči i ovih izbora otvaraju puteve, najavljuju razne rekonsktrucije, ulaganja, na što opozicija, ali i dio javnosti ukazuje.

“Ono što karakteriše ove izbore je izuzetno prisutan govor mržnje, populizam, teme od nacionalnig značaja, ne lokalne nadležnosti, kampanja od vrata do vrata i izostatanak ozbiljnog suočavanja programa i ideja. Taj negativan trend razvoja političke kulture u Crnoj Gori mora da sve zabrine”, kaže Raonić. Dodaje da posebno zabrinjavaju zloupotrebe koje su čak, kako navodi, i veće nego na prethodnim izborima.

Bez Demosa i Ujedinjene Crne Gore: Za predstojeće izbore u četiri opštine Demos Miodraga Lekića i Ujednjena Crna Gora Gorana Danilovića nijesu predali liste. Demokratski front neće učestvovati na izborima u Petnjici i Tuzima, listu za Tuzi nije predao ni Građanski pokret URA. Na Cetinju i u Petnjici izborne liste predala je Pozitivna.

Nakon ovih izbora, očekuju nas predsjednički, a gotovo je izvjesno da će stranke sačekati rezultate, kako bi izašli sa svojim kandidatom.

Vesna Rajković NENADIĆ

Portal Analitika