Društvo

Razmijenili iskustvo sa američkim vazduhoplovnim vlastima

Delegacija Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV)boravila je u radnoj ekspertskoj posjeti Federalnim vazduhoplovnim vlastima (FAA) Sjedinjenih Američkih Država.
Razmijenili iskustvo sa američkim vazduhoplovnim vlastima
Portal AnalitikaIzvor

Cilj posjete bio je upoznavanje sa načinom rada FAA i uspostavljanje intenzivnije saradnje, što će svakako doprinijeti unaprijeđenju rada crnogorske Agencije.

Tokom četvorodnevne posjete razmijenjene su informacije iz sljedećih oblasti: operacije vazduhoplova, upravljanje vazdušnim prostorom i njegova klasifikacija, Sistem upravljanja sigurnošću (SMS), Nacionalni program sigurnosti vazdušnog saobraćaja(SSP), bespilotne letjelice, aerodromi, razvoj američkog sistema civilnog vazduhoplovstva kroz program NextGen, sigurnost postupaka na poletno-sletnoj stazi (PSS), transport opasnih materija, promocija sigurnosti i analize i istrage događaja i nesreća.

Takođe, delegacija ACV je učestvovala na redovnom sastanku Runway Safety Council-a. Runway Safety Council predstavlja nacionalno tijelo koje se bavi pitanjima sigurnosti postupaka na poletno-sletnoj stazi, analizom događaja od značaja za sigurnost, kao i implementacijom akcija identifikovanih kroz Nacionalni program sigurnosti. Sastanci ovog tijela se održavaju četiri puta godišnje, a u radu tijela učestvuju predstavnici Federalnih vazduhoplovnih vlasti, Ministarstva saobraćaja, Agencije za analizu nesreća i ozbiljnih nezgoda, vazduhoplovnih subjekata i udruženja i asocijacija.

Predstavnici crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo posjetili su aerodrome Baltimor i Ronald Regan, pri čemu su se upoznali sa radom kontrole letenja na ovim aerodromima, sistemima kojim raspolažu i načinom obuke kontrolora letenja.

 

Portal Analitika