Politika

Bečić Stankoviću: Očekujemo da ćete preduzeti mjere po našim krivičnim prijavama

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić uputio je otvoreno pismo Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću. Bečićevo pismo prenosimo integralno.
Bečić Stankoviću: Očekujemo da ćete preduzeti mjere po našim krivičnim prijavama
Portal AnalitikaIzvor

"Gospodine Stankoviću,

Demokratska Crna Gora Vrhovnom državnom tužilaštvu, dana 03.11. i 07.11.2017. godine podnijela je krivične prijave protiv NN lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju iz člana 186 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, i dana 06.11.2017. godine krivičnu prijavu protiv NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila naznačeno krivično djelo, u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 1 KZ Crne Gore.

Podaci i dokazi o vremenu i načinu izvršenja navedenih krivičnih djela sadržani su u podnesenim krivičnim prijavama. Iz dokaza koje smo Vam dostavili nesumnjivo proizlazi da su NN lica u više navrata u prethodnom periodu objavili veoma uvredljive montirane fotografije i video snimke najviših funkcionera Demokrata, sa jasnom namjerom da naruše njihov ugled i lično dostojanstvo i Demokratskoj Crnoj Gori i njima lično nanesu štetu na predstojećim izborima. Osim toga, iz priloženih dokaza lako je utvrditi da su fotomontažom i lijepljenjem plakata širom Prijestonice Cetinje NN lica imala nesumnjivu namjeru da podstaknu širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti i kod građana Cetinja, sa gore navedenim ciljem, naruše ugled i lično dostojanstvo najviših funkcionera Demokrata.

Bez ikakve dileme, motiv za navedeno protivpravno kriminalno postupanje je pokušaj uticaja na birače uoči predstojećih izbora u četiri opštine, kao i onih koji nakon njih slijede, sa ciljem slabljenja pozicije Demokratske Crne Gore čiji su najodgovorniji rukovodioci predmet brutalnih napada.

Namjera da se protivpravnim nepolitičkim sredstvima nekom nanese politička šteta i time pribavi politička korist onom drugom koji stoji iza takvih aktivnosti, daje dodatnu težinu u ocjeni društvene opasnosti gore opisanog djelovanja.

Gospodine Stankoviću,

Očekujemo da ćete po ovim krivičnim prijavama, u okviru Vaše nadležnosti, preduzeti mjere da  nadležni državni tužilac hitno sprovede odgovarajuće izviđajne radnje i nakon toga pokrene postupak krivične odgovornosti protiv prijavljenih NN lica.

Ukoliko hitno postupanje nadležnog državnog tužilaštva, po dostavljenim prijavama, ponovo izostane, ostaće nam jedino da zaključimo da u Tužilaštvu nema profesionalne odgovornosti i spremnosti da se gone počinioci krivičnih djela koji monstruozno, neistinito i protivpravno atakuju na pojedince, samo zbog toga što vode politički subjekt koji je najveća politička prijetnja aktuelnoj vlasti u Crnoj Gori".

Portal Analitika