Protokol

Pejović: Nemjerljiva podrška Češke u procesu evropske integracije Crne Gore

Crna Gora i Češka Republika su uvijek imale kvalitetnu i plodotvornu političku i ekspertsku saradnju, koja neće izostati ni u narednom periodu, ocijenjeno je na nastupnom sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadora Češke Republike u Crnoj Gori Karela Urbana.
Pejović: Nemjerljiva podrška Češke u procesu evropske integracije Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Pejović je podsjetio da je Češka Republika pomagala Crnoj Gori kroz tridestetak različitih događaja u okviru Tajeks instrumenta, kroz ekspertske misije, studijske posjete i radionice.  Naročito je iskazao zahvalnost za pomoć prilikom predsjedavanja Češke EU tokom 2009. godine, kada je razmatrana crnogorska aplikacija za članstvo. Osvrnuo se na konkretnu saradnju kroz Tvining projekat Administrativne podrške Upravi carina, koji je bio ukupne vrijednosti od million eura, čiji je korisnik bilo Ministarstvo finansija. 

Ministar Pejović i ambasador Urban su razgovarali i o konkretnom doprinosu Višegradske grupe, čija je Češka aktivna učesnica, procesu evropske integracije Zapadnog Balkana. 

Ambasador Urban je istakao da će Češka Republika nastaviti da pruža snažnu političku i ekspertsku podršku Crnoj Gori na putu integracije u Evropsku uniju. U tom kontekstu, dogovoreno je intenziviranje komunikacije i podrške nakon formiranja Vlade u cilju što kvalitetnije pripreme Crne Gore za članstvo u EU. 

 

Portal Analitika