Region

Blic: U Beogradu danas proglašavaju epidemiju malih boginja

U toku današnjeg dana u Beogradu će biti prijavljena epidemija malih boginja, jer je kod četiri osobe, koje nisu povezane, laboratorijski utvrđen virus.
Blic: U Beogradu danas proglašavaju epidemiju malih boginja
Portal AnalitikaIzvor

Procedura za prijavu epidemije je taj da lokalni zavod za javno zdravlje prijavi epidemiju na svojoj teritoriji Institutu za javno zdravlje "Batut", koji nakon dobijene dokumentacije registruje tu lokalnu epidemiju.

Upravo na ovaj način će u toku današnjeg dana, a najkasnije sjutra, biti prijavljena epidemija morbila u Beogradu, navodi Blic. 

Taj list već je pisao da je Institut "Torlak" laboratorijski potvrdio morbile kod četiri osobe iz Beograda, koje prethodno nisu bile u kontaktu sa zaraženima na Kosovu, gdje je već proglašena epidemija. 

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dvije oboljele osobe u Beogradu su mlađe od pet godina, dok su preostale dvije starije od 20 godina. 

Oboljeli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Kod jedne od oboljelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja, navodi se u izvještaju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji malih boginja u Srbiji. 

Prema nezvaničnim informacijama, među oboljelima u Beogradu je i jedno dijete kineske nacionalnosti. 

"U Kini vakcinacija nije obavezna i to je svakako razlog oboljevanja", navodi izvor “Blica” iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Kako ističe, Gradski zavod za javno zdravlje prati redovno situaciju i broj novooboljelih.

 

Portal Analitika