Svijet

Tramp stigao u Kinu, traži prekid veza sa Sjevernom Korejom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država SAD Donald Tramp doputovao je u prvu zvaničnu posjetu Kini, gdje će boraviti tri dana.
Tramp stigao u Kinu, traži prekid veza sa Sjevernom Korejom
Portal AnalitikaIzvor

Visoki zvaničnik Bijele kuće izjavio je da će Tramp tražiti da Peking prekine finansijske veze sa Pjongjangom i da podrži sankcije UN protiv Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik nalazi se na azijskoj turneji u okviru koje je već posjetio Japan i Južnu Koreju, a u svim razgovorima jedna od glavnih tema je Sjeverna Koreja i njeni nuklearni programi.

Trampova adminsitracija vidi Peking kao ključ u kontorlisanju Sjeverne Koreje, koja se oslanja na Kinu za 90 odsto svoje trgovine, navodi AFP.

Američki predsjednik je prethodno i u obraćanju poslanicima parlamenta Južne Koreje insistirao da Kina prekine sve odnose sa Sjevernom Korejom, uključujući i ekonomske.

Uoči posjete Kini, Tramp je čestitao predsjedniku Si Đinpingu na ponovnom izboru za lidera Komunističke partije.

“Radujem se sastanku sa predsjednikom Sijem, koji je upravo izvojevao veliku političku pobedu”, napisao je Tramp na Twitter-u.

Nakon raskošnih posjeta u Japanu i Sjevernoj Koreji, mediji prenose da će Si organizovati za američkog gosta doček uz počasnu gardu, da će provesti Trampa kroz Zabranjeni grad i prirediti prijem.

Portal Analitika