Ostalo

Košarkaški savez: Nacrt zakona o sportu nije ustavan

– Nizom primjedbi, od kojih je najoštrija ona da aktuelni Nacrt zakona o sportu nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore, Košarkaški savez Crne Gore obratio se Ministarstvu sporta. Na taj način, KSCG učestvovao je u javnoj raspravi povodom Nacrta zakona.
 Košarkaški savez: Nacrt zakona o sportu nije ustavan
Portal AnalitikaIzvor

Dokument na šest strana, koji je potpisao generalni sekretar KSCG Petar Popović, dostavljen je na adresu Ministarstva sporta 1. novembra. Stav naše ,,kuće košarke“ je jasan – treba raditi novi Nacrt zakona.

- Nacrt zakona u suprotnosti je sa Ustavom Crne Gore i nizom sistemskih zakona (Zakon o radu, set poreskih zakona i sl). Nacrt ostavlja utisak da oblast sporta faktički nije bila uređena dok nije predložen Nacrt, a da crnogorski sport do danas faktički nije postojao. Nijednom riječju nije pokrenuta tema privatizacije sportskih klubova, iako se to pokazuje kao nesporna potreba – stoji, između ostalog, u sažetku dokumenta. Ističe se da prilikom izrade Nacrta nijesu uzete osobenosti naše države i njenog sporta, kao da isti nijesu pisali crnogorski sportisti, sportski radnici i pravni eksperti. Izražena je bojazan da bi primjenom ovakvog Zakona mnogi klubovi morali da odustanu od takmičenja i nacionalne lige.

- Zakon je jednostavno prenormiran nebitnim odredbama, a sa druge strane, izostala je sistematičnost i metodološka izrada istog – stoji u dokumentu, uz komentar da je predloženi tekst takav da se na njega gotovo ne može intervenisati amandmanski. O angažovanju sportista U primjedbi na Član 24 Nacrta zakona, komentariše se namjera Ministarstva sporta da svaka sporska organizacija sa profesionalnim sportistom mora zasnovati radni odnos.

- To bi dovelo do niza problematičnih situacija: moralo bi se vršiti oglašavanje slobodnog radnog mjesta (bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi izgledao oglas za npr. jednog košarkaškog centra). Izbor bi se vršio po kriterijumima koje propisuje Zakon o radu, pa bi sportska organizacija morala da ima sistematizaciju radnih mijesta (npr. moralo bi biti sistematizovano radno mjesto ,,košarkaš“, koliko centara, koliko krila, koliko bekova, koje visine, kojeg iskustva)…

 Pri angažovanju sportiste iz inostranstva morale bi se pribavljati razne radne dozvole. Značajno bi se podigli troškovi klubova (i do 90 procenata, s obzirom na to da je predviđen beneficirani radni staž) – stoji u primjedbi. Stoga se predlaže da se iz Nacrta izbaci obavezno zasnivanje radnog odnosa, a obavezno zaključenje ugovora o angažovanju se podrazumijeva, iz prostog razloga što sportisti bez njega ne bi mogli biti ni registrovani kod nacionalnog sportskog saveza. (Opširnije u Areni)

Portal Analitika