Društvo

Prva lobistkinja u CG : Pomiriti javni i interes klijenta

Jelena Pavićević zvanično je od juče prva lobistkinja u Crnoj Gori, a u izjavi za Pobjedu kazala je da kod nas ova profesija još nije shvaćena na pravi način i da ju je javnost percipirala kao posao koji služi nečijim uskim interesima, poistovjećujući lobiranje sa korupcijom.
Prva lobistkinja u CG : Pomiriti javni i interes klijenta
Portal AnalitikaIzvor

Agencija za sprečavanje korupcije juče je saopštila da je Pavićević upisana u registar lobista, čime je i zvanično dobila odobrenje za rad.

Pavićević za Pobjedu objašnjava da je lobiranje zbog nepoznavanja tog procesa i nepostojanja te prakse kod nas često dovođeno u vezu sa korupcijom, a svrha ove profesije je, kako kaže, upravo suprotna tome.

- Lobiranje je transparentan proces, u kojem su svi ključni detalji javni. Tom činjenicom, lobiranje jeste vid institucionalne borbe protiv korupcije, ali ne i jedini. Ono samo sebi može biti cilj i njegova osnovna svrha jeste da se, u neposrednoj transparentnoj i argumentovanoj komunikaciji, postignu promjene propisa i akata – objasnila je Pavićević. Izmjene propisa Njen posao, kako ističe, sastojaće se u tome da, na zakonit i transparentan način, za svoje klijente pokuša da izdejstvuje izmjenu ili prilagođavanje nekog propisa ili opšteg akta, koji će da bude od koristi naručiocu lobiranja, a da pri tome nije u suprotnosti, već je u skladu sa opštim interesom. - Naručioci lobiranja mogu biti svi koji smatraju da imaju interes odnosno razlog i osnov da utiču na promjenu nekog propisa, kako pojedinci, tako i razne interesne grupe, od NVO sektora do investitora. Oni su u procesu lobiranja inicijatori promjene – ističe naša sagovornica. Naravno, kaže ona, lobista mora da zna da li je ostvarivanje interesa naručioca lobiranja osnovano i moguće, kao i da upozna naručioca lobiranja o svim okolnostima koje mogu da prate ovaj proces.

- Poželjno je da lobista ima vjeru u to za šta lobira i radi to na etičan i efikasan način – kazala je Pavićević. O tome šta je interes naručioca lobiranja i da li je u skladu sa opštim interesom, ističe ona, lobista će dokazivati argumentovano, a o svemu će odlučivati  predstavnici institucija u čijoj su nadležnosti propisi koji se žele promijeniti. 

- Lobiranje je segment strateškog komuniciranja, kojim se inače bavim. U svijetu su mnoge firme koje se bave komunikacijama uvrstile lobiranje kao uslugu koja se odnosi na poslove od javnog značaja – kazala je Pavićević.

Procedura Odobrenje za obavljanje djelatnosti lobiranja, kako je saopšteno iz Agencije za sprečavanje korupcije, izdaje se na tri godine i može se na zahtjev lobiste produžavati pod istim uslovima. Agencija je objavila ukupno 13 javnih poziva za polaganje ispita za obavljanje djelatnosti lobiranja, a ispit je do sada položilo šest kandidata. Djelatnost lobiranja može da obavlja fizičko lice koje je od Agencije dobilo odobrenje za obavljanje te djelatnosti (lobista) i privredno društvo, odnosno nevladina organizacija koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o lobiranju. Jedan od uslova koje fizičko lice mora da ispuni kako bi moglo da dobije odobrenje je da položi poseban ispit koji organizuje Agencija.

Pobjeda

Portal Analitika