Društvo

Povučene lutke štetne po zdravlje

Zdravstveno-sanitarni inspektori u posljednjih sedam dana sa crnogorskog tržišta povukli su čak devet vrsta različitih lutki za djecu zbog povećane koncentracije opasne hemikalije ftalat, koja ozbiljno može da naruši zdravlje djece i da uzrokuje oštećenje reproduktivnog sistema.
Povučene lutke štetne po zdravlje
Portal AnalitikaIzvor

Još jedna vrsta sa tržišta je povučena ranije - krajem oktobra. Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi su kazali da će javnost o spornim proizvodima obavijestiti kada budu imali kompletan izvještaj u kojim su sve objektima prodavane opasne igračke i koliko ih je ukupno pronađeno na tržištu. Gumena igračka „Freeze“ čija je zemlja porijekla Kina, u prodavnicama je bila od 12. do 24. oktobra, a upozorenje i obavještenje o povlačenju tog proizvoda objavila je juče firma BK komerc koja je uvozila spornu igračku. Gumene lutke - Igračka ima povećan sadržaj BIS ftalata u odnosu na propisanu vrijednost.

Izmjerena vrijednost je 13,7 odsto po masi, a dozvoljena je 0,1. Ovaj ftalat može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistema - naveli su u obavještenju za potrošače. Kako su dodali, oni koji su kupili spornu igračku treba da je vrate i od prodavca će dobiti natrag svoj novac.

Osim ove igračke, na portalu potrošač.me piše da su u posljednjih sedam dana inspektori pronašli devet vrsta igračaka popularnih kod djece, od kojih je svaka imala mnogo veću koncentraciju ftalata od dozvoljene.

 Lutka „Magic girl“, o kojoj su mediji pisali prošle sedmice ima 9,3 odsto ftalata po masi i odjevena je u plavu haljinu, smeđe boje kose. Lutka „Sharm girl“ uvezena je u našu zemlju prije šest dana, a izmjerena vrijednost ftalata je 9,3 odsto po masi.

- Proizvedena je u Kini, a odjevena je u plavu haljinu, smeđe boje kose. Pakovanje je kartonsko-plastična kutija sa providnim prednjim dijelom - pojašnjavaju u obavještenju za potrošače. Čak 14,9 odsto ftalata po masi pronađeno je u jednoj od najpoznatijih dječijih igračaka – „Minion“.


Pobjeda

Portal Analitika