Politika

Lončar: Članstvom u NATO zaokružen je suverenitet Crne Gore

Crna Gora je postala članica NATO i to predstavlja završetak oblikovanja njenog suvereniteta i samostalnosti, ocijenio je u intervjuu za Pobjedu Budimir Lončar, nekadašnji ministar inostranih poslova Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Lončar: Članstvom u NATO zaokružen je suverenitet  Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

 - Kao zemlja ste se oslobodili hipoteka i malih zabluda prošlosti da bi sada dobili na ubrzanju. Mislim da idete u ispravnom smjeru i da ste izuzetno uspješni na tom putu – smatra Lončar. Premda Evropa, kako je ocijenio, ima ozbiljne probleme, Lončar ipak naglašava da za zemlje regiona Zapadnog Balkana nema bolje alternative od ulaska u EU.

Kada je riječ o NATO-u, ovaj diplomata procjenjuje kako će taj savez vremenom doživjeti reformu i transformaciju.

POBJEDA: Crna Gora je od najnerazvijenije jugoslovenske republike, po ocjenama evropskih i regionalnih zvaničnika, postala zemlja koja je u procesu EU integracija najdalje odmakla u odnosu na Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Bosnu. U međuvremenu je postala i NATO članica. Kako Vi gledate na današnju Crnu Goru?

LONČAR: Crna Gora se oslobodila stega. Ona je dugo zaostajala pod uticajem toga da treba braniti Jugoslaviju, ali nije bila dovoljno kritična i raspoznavala srpske hegemonističke interese. Međutim, zahvaljujući Milu Đukanoviću i još nekim ljudima, Crna Gora je shvatila i prihvatila da treba da bude nezavisna i da se kreće u skladu sa svojim interesima i u tom smislu je uspjela. Postala je članica NATO-a i to predstavlja završetak oblikovanja njenog suvereniteta i samostalnosti. Polako se kreće ka EU. Kao zemlja ste se oslobodili hipoteka i malih zabluda prošlosti, da bi sada dobili na ubrzanju. Mislim da idete u ispravnom smjeru i da ste izuzetno uspješni na tom putu.

POBJEDA: Mnoge je ipak zabrinula nedavna poruka prvog čovjeka Evropske komisije Žan Klod Junkera da proširenje ne očekujemo do 2025. godine...

LONČAR: Po meni će to umnogome zavisiti od stanja u Uniji, ali i od vas samih. Vjerujem, ipak, da ta integracija može da se završi i ranije. Ne mora to biti 2025. godina i to što je Junker pomenuo taj rok ne znači da to mora ostati tako. Objektivno, Unija ima interesa da to bude što brže, ali ne po svaku cijenu. Isto tako i ovaj region ima potrebu da se sam uključi u EU. POBJEDA: Kad ste već pomenuli region, nama se konstantno nameću ocjene da je ovaj prostor „bure baruta“, da mi još vučemo repove prošlosti i da u svakom trenutku možemo da se vratimo u period devedesetih, a da je integracija u EU i NATO jedino rješenje za naše međusobno pomirenje. Dijelite li Vi to mišljenje?

LONČAR: Vjerujem da nema bolje alternative od ulaska u EU. Što se tiče NATO-a, on će se vremenom reformisati i transformisati, ali u ovoj fazi nama ne dolazi kao odbrana od neke opasnosti izvana, nego nam donosi jedan krov pod kojim se moramo osjećati sigurnije i sa više povjerenja jedni prema drugima. Samim tim on donosi jednu vrstu stabilnosti i bolje uslove za dalje reforme i transformaciju. Nakon rata smo stvorili suverene države, svi smo se opredijelili za Evropu, ali još ima ostataka prošlosti i tog razvoda. Za čiste račune još uvijek nedostaje to da konačno utvrdimo pravu istinu, krenemo dalje i ne optužujemo se međusobno ko je kriv.

 

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika