Abiznis

Novac kao nakit

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić otvorio je danas, u Muzeju novca na Cetinju izložbu „Novac kao nakit“. Autori izložbe su Milena Berlkuljan i Jovan Muhadinović.
Novac kao nakit
Portal AnalitikaIzvor

-Izložba koju otvaramo  predstavlja spoj crnogorske istorije, tradicije, običaja i vjerovanja sa jedne i novca kao važnog čuvara istorije i prošlosti sa druge strane. Narodna nošnja i nakit kao njen sastavni dio čuvari su vizuelnog i kulturnog identiteta svake društvene zajednice. Nakit izrađen od novca je predstavljao simbol društvenog stausa i moći  - kazao je Žugić i dodao da postavka sadrži eksponate nakita, napravljene od kovanica, najčešće zlatnih i srebrnih.

Prema riječima Žugića, među izloženim eksponatima dominira nakit sa turskim novcem, što potvrđuje  da je orijentalno- islamski obrazac ostavio trag na ovim prostorima. Takođe u kolekciji je i nakit sa austrijskim, srpskim, ruskim i novcem drugih država koji je cirkulisao na prostoru današnje Crne Gore.

nakitKako je veliki dio nakita koji sadrži novac izrađen od turskog novca, na otvaranju izložbe govorio je i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.

-Nekada se novac koristio i kao nakit.Takav nakit je naročito bio primjetan na ženama - kazao je on, i podsjetio da Turska i Crna Gora dijele zajedničku istoriju i kulturu, te da ih puno toga povezuje.

Gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović je kazao da je izložba dio višegodišnjih aktivnosti Muzeja novca Centralne banke, koji kroz prezentaciju primjeraka poena različitih nominalnih vrijednosti, svjedoči o burnoj crnogorskoj istoriji, čiji materijalni elementi danas, u svim oblicima i formama, svjedoče bogatstvu i duhovnom razvoju našeg naroda.

-Upravo se na sve navedeno oslanja i ova izložba, koja kroz jedinstvenu simbiozu etnoloških elemenata, prevashodno ženskog stvaralaštva, teži da ukaže na ulogu novca kao, ne samo ekonomskog, već i dekorativnog, pa i umjetničkog postulata koji svjedoči o vještinama jednog naroda- kazao je Bogdanović.

J.Đ.

Portal Analitika