Zanimljivosti

Grad u Švedskoj seli centar na novu lokaciju (VIDEO)

Kiruna na sjeveru Švedske omiljeno je turističko odredište za putnike koji u zimsko vrijeme žele svjedočiti veličanstvenosti polarne svjetlosti, a u ljetnim mjesecima ponoćnog sunca. Ovaj gradić u Laponiji dom je za nešto više od 18.000 stanovnika koji su mahom zaposleni u rudniku željezne rude.
Grad u Švedskoj seli centar na novu lokaciju (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Kiruna se ponosi s najvećim podzemnim rudnikom željezne rude, koji se nalazi 1.365 metara ispod zemlje, a koji dnevno proizvodi dovoljno materijala da se izgradi 40.000 automobila ili šest Ajfelovih kula. Drugim riječima, ovdje se proizvodi 90 odsto sve evropske željezne rude.

Stalna proširenja rudnika destabilizovala su zemlju iznad njega, a stručnjaci pretpostavljaju da će grad "propasti“ u sljedećih nekoliko decenija. S obzirom na to da je rudnik važan ekonomski faktor za ovo područje, uprava je donijela radikalnu odluku o preseljenju centra grada otprilike tri kilometara istočno.

Neke će građevine biti srušene i ponovo izgrađene, a druge će biti preseljene zajedno s temeljem. Ovaj neobičan poduhvat privlači pažnju turista već neko vrijeme, a vrijedan je dvije milijarde dolara.

Novi izgled projektuju firme iz Stokholma i Osla u saradnji s istraživačima sa univerziteta, a cilj im je izgraditi ekološki održiv grad s gušćim jezgrom u kojem će stanovništvo više koristiti javni prevoz nego automobile.

 

 

(punkufer.dnevnik.hr)

 

Portal Analitika