Turizam

Turistička ponuda Crne Gore na sajmu turizma World Travel Market u Londonu

Crna Gora i ove godine predstavlja svoju turističku ponudu na najznačajnijoj međunarodnoj turističkoj berzi World Travel Market - WTM, koja se održava od 6. do 8. novembra u Londonu.
Turistička ponuda Crne Gore na sajmu turizma World Travel Market u Londonu
Portal AnalitikaIzvor

Delegaciju Crne Gore predvode ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić. Štand Nacionalne turističke organizacije Crne Gore posjetio je i ambasador Crne Gore u Londonu Borislav Banović.

- Velika Britanija je jedno od najvećih emitivnih tržišta na svijetu. Prema prognozama, u 2020. godini 78 miliona Britanaca će putovati u inostranstvo na odmor, a u 2025. čak 95,3 miliona. Najveći broj turista očekuje se iz Londona, Mančestera, Birmingema, Sautemptona, Portsmuta, Glazgova. Kada su u pitanju navike britanskih turista, statistički podaci pokazuju da najveći broj (88%) putuje zbog pasivnog odmora i uglavnom su zainteresovani za sunce i more, informišu se o destinaciji putem interneta (66%), prilikom odabira destinacije veliku pažnju poklanjaju sigurnosti, atrakcijama, gastronomskoj i kulturnoj ponudi, a odmor bukiraju tri do četiri mjeseca unaprijed – navode iz NTOCG.

Imajući u vidu navike britanskih turista, preciziraju da i Crna Gora na ovom tržištu promoviše pasivne odmore, ali i kulturnu ponudu za koju je jedan dio tržišta zainteresovan, naročito u pred i post sezoni. S obzirom na avio povezanost sa Londonom i Mančesterom, ovo će biti primarni gradovi gdje će NTO promovisati turističku ponudu Crne Gore, a promotivne aktivnosti realizovaće i u Birmingemu, s obzirom na značajan turistički potencijal.

- U fokusu aktivnosti crnogorske delegacije je povećanje broja noćenja sa ovog tržišta, drugog po veličini u Evropi, koje je strateški važno u pogledu produženja sezone u Crnoj Gori. U pravcu ostvarenja tog cilja, potrebno je nastaviti sa unaprjeđenjem hotelskih kapaciteta u Crnoj Gori i avio-dostupnosti naše zemlje iz britanskih gradova, posebno kada su u pitanju letovi niskobudžetnih kompanija ka našoj zemlji. Trenutno sa ovog tržišta, pored nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines-a, letove ka Crnoj Gori imaju i niskobudžetne kompanije Ryainair koja saobraća tokom cijele godine ka Podgorici, i Easy Jet koji realizuje letove ka Tivtu tokom ljetnje turističke sezone.

Evidentno je da unaprijeđenju vidljivosti i imidža Crne Gore kao turističke destinacije u Velikoj Britaniji doprinose PR aktivnosti predstavnika velikih projekata u našoj zemlji, kao što su Luštica Bay, Porto Montenegro, Dukljanski vrtovi i Aman rizort, koje umnogome utiču na rast interesovanja turista za našu zemlju – dodaju iz NTOCG.

Prema zvaničnim statističkim podacima, do kraja septembra ove godine Crnu Goru je, u kolektivnom smještaju boravilo je 25.530 turista iz Velike Britanije, što je 15,64% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine, a koji su ostvarili 112.296 noćenja, što je takođe rast od 13,17%.

- Među značajnim britanskim turoperatorima koji u svojoj ponudi imaju Crnu Goru, su Thomson, Thomas Cook, First Choice, Monarch-Cosmos, Kuoni i Balkan Holidays. Specijalizovani turoperatori sa ovog tržišta imaju u ponudi paket aranžmane za Crnu Goru, koji podrazumijevaju bilo boravak u Crnoj Gori u okviru posjete regionu, bilo boravak samo u našoj zemlji.

Kada su u pitanju britanski mediji, tokom 2018. godine biće nastavljena saradnja sa turističkim magazinima kao što su Travel Weekly, Travel Trade Gazzete, E_TID, Travelmole, Conde Nast Traveller, Sunday Times, Ultra Travel, Lonely Planet i Huffington Post – stoji u saopštenju iz NTOCG.

Na štandu Crne Gore svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Bara, Tivta, Ulcinja, Herceg Novog, Cetinja i Podgorice, crnogorski hotelijeri HG „Budvanska rivijera“, „Montenegro Stars Hotel Group“, „Beppler and Jacobson“, „Karisma“, hoteli „Hunguest Sun Resort“, „Maestral“, „Regent“ i turističke agencije „Montenegro Adventures“, „Guliver Montenegro“ i „Kompas Montenegro“.

World Travel Market je jedan najvećih globalnih događaja turističke industrije, u okviru kojeg svoju ponudu predstavljaju svi sektori turizma, uključujući turističke organizacije, avio kompanije, hoteli, agencije, proizvođači softvera. Okupila je oko 5.000 izlagača iz više od 180 zemalja svijeta, više od 50.000 profesionalaca iz oblasti turizma i više od 2.000 predstavnika medija.

- Stoga je učešće i predstavljanje Crne Gore na ovoj berzi značajno, kako zbog prezentacije ponude na ovom, za nas, strateški važnom emitivnom tržištu, tako i zbog mogućnosti susreta ponuđača sa partnerima i sa drugih emitivnih tržišta – ističu iz NTOCG.

Portal Analitika