Društvo

KCCG prvi na Balkanu dobio sistem za pravilnu kontrolu dezinfekcije ruku

Inteligentni sistem za kontrolu pravilne dezinfekcije ruku njemačkog proizvođača „Ophardt“ postavljen je danas u Centru za kardio hirurgiju Kliničkog centra Crne Gore, a sredstva je obezbjedio Petros Statis.
KCCG prvi na Balkanu dobio sistem za pravilnu kontrolu dezinfekcije ruku
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu iz KCCG, ovo je prvi takav sistem implementiran na Balkanu, a u Evropi ga već koriste Klinika „Charite“ u Berlinu, Univerzitetske bolnice „Torehon“ u Madridu, zatim u Bazelu, Jeni i Frajburgu, te širom svijeta.

Oni su naglasili da je menadžment KCCG, na čelu sa direktorkom Zoricom Kovačević, pokrenuo niz značajnih projekata za poboljšanje prostornih mogućnosti te ustanove i obezbjeđivanja najsavremenije medicinske opreme. Kako jedan od najvažnijih projekata za KCCG, navode rekonstrukciju Centra za kardio hirurgiju, u okviru koje je instaliran i „Ophardt“ sistem.

- Posebno napominjemo da se radi o opremi koja pripada zelenoj tehnologiji. Naime, za korišćenje i pokretanje čitavog sistema ne koristi se električna energija, već se energija akumulira aktivnostima korisnika. Sistem je sastavljen od 25 IMP Weco softverskih dispenzera, povezanih preko nezavisnog Wi-fi sistema, PC uređaja sa licenciranim softverom i 40 inčnim monitorom za praćenje svih aktivnosti. Ovako postavljen sistem, osim kontrole svakodnevne dezinfekcije ruku, omogućiće kontrolu obilaska pacijenta, rada osoblja i postavljenih protokola. 

Postavljanjem ovog sistema, unaprijeđena je preventiva u smislu kontrole mogućih infekcija koje nastaju zbog neadekvatne dezifenkcije ruku. Takođe, primjena ovog sistema dovodi do ekonomičnije upotrebe sredstava zbog ušteda koje nastaju kao proizvod preventivnog djelovanja. Održiva higijena je ključni faktor u poboljšanju kvaliteta njege, optimizaciji troškova i jačanju reputacije medicinskog objekta – zaključuju iz KCCG.

Portal Analitika