Politika

STOLTENBERG: Nema baza bez saglasnosti Crne Gore

NATO neće graditi baze u Crnoj Gori niti imati bilo kakve aktivnosti bez saglasnosti crnogorske Vlade, rekao je generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.
STOLTENBERG: Nema baza bez saglasnosti Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da prokomentariše tvrdnje iz opozicije da će NATO u najskorije vrijeme izgraditi dvije vojne baze u Crnoj Gori, Stoltenberg je rekao da „nema planova za NATO baze u smislu velikih baza“.

„Neće biti NATO aktivnosti, neće biti NATO objekata, neće biti NATO baza na bilo koji način u Crnoj Gori bez saglasnosti Vlade Crne Gore i to je slučaj sa svim članicama Alijanse. NATO je prisutan u onoj mjeri koju pozdravljaju NATO članice“, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica koji počinje sjutra.

Prema njegovim riječima, NATO nekad obezbjeđuje novac za infrastrukturu.

„Imamo vježbe i takvu vrstu aktivnosti. To ne bih nazvao NATO bazom, već aktivnostima NATO-a. Nema planova za NATO baze u smislu velikih NATO baza. Naravno, postoje aktivnosti koje se dešavaju u Crnoj Gori, ali to se dešava samo zato što nas je pozvala Crna Gora, koja je članica Alijanse“, dodao je on.

Stoltenberg je rekao da će na sastanku ministara odbrane, koji počinje sjutra u sjedištu NATO-a, razgovarati o NATO komandnoj strukturi, misiji u Avganistanu i Sjevernoj Koreji.

Kako je rekao, NATO komandna struktura je oslonac strukture Alijanse i čini NATO jedinstvenim, i omogućava da nacije funkcionišu kao cjelina.

„Ta struktura se prilagođava konstatno tokom proteklih godina, moramo se prilagođavati kako bi bili sposobni da projektujemo i stabilnost van naših graica“, dodao je Stoltenberg.

On, kako je rekao, očekuje da se ministri saglase o okviru daljeg rada.

„Ne radi se samo okomandi. Moramo takođe da osiguramo da su naši putevi i mostovi dovoljno snažni da izdrže naša snažna vozila i opremu“, dodao je Stoltenberg.

Kako je rekao, komandna struktura se prilagođava kako bi mogla da prepozna sajber domene. „Visokoprofilni napadi, kao što je WannaCry, pogađaju vlade širom svijeta. Naše nacije moraju biti sposobne da se brane od ovakvih prijetnji“.

Na sastanku ministara odbrane, rekao je, biće riječi i o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

„Ovo je prijetnja NATO članicama, našim partnerima i međunarodnom režimu neširenja oružja. Kao što sam vidio tokom moje posjete Istočnoj Aziji prošle sedmice, ove globalne prijetnje zahtijevaju globalan odgovor“, kazao je Stotlenberg.

Kad je u pitanju Avganistan, Stoltenberg je ocijenio da su protekle nekolike sedmice bile teške i da je bilo brutalnih napada.

„Ali u isto vrijeme, avganistanske snage bezbjednosti pokazale su hrabrost, odlučnost i jačanje kapaciteta. I avganistanski narod nastavlja da pokazuje otpor i vjeru u mir. Oko 13 hiljada trupa iz 39 različitih država trenutno je u misiji Resolute Support“, kazao je on.

Kako je rekao, Sjedinjene Američke države već povećavaju svoju posvećenost, kao dio nove strategije. „I mnoge druge zemlje članice i partneri takođe će poslati još trupa u narednim mjesecima, kako bi podržali avganistanske napore protiv međunarodnog terorizma“.

 

Mina

Portal Analitika