Politika

Darmanović: Čekamo reakciju Rusije na naredne izbore

Popravljanje političkih odnosa sa Rusijom zavisiće od eventualnog miješanja te države u izbore koji slijede u Crnoj Gori, kazao je šef diplomatije Srđan Darmanović.
Darmanović: Čekamo reakciju Rusije na naredne izbore
Portal AnalitikaIzvor

"Odnosi sa Rusijom su na jednom relativno niskom nivou", kazao je Darmanović gostujući u Jutarnjem programu TVCG. Ističe međutim da primjerene odnose imamo u ekonomiji, turizmu i međunarodnim organizacijama.

„Postoji jedna osnova za bolje odnose u budućnosti, da li će se to brzo dešavati to je pitanje. Kao što vidite Rusija je veoma zainteresovana za izborno pitanje u mnogim evropskim i drugim zemljama i na razne načine se u te izbore i miješa. Vidjećemo šta će biti kod nas vrlo brzo i da li će biti takvog miješanja kao u oktobru. Od svega toga zavisiće i popravljanje političkih odnosa", nema ni razloga ni motiva da imamo "zategnute" odnose sa tako moćnom državom.

Darmanović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao je da što se tiče političko bezbjednosnog aspekta svima jasno šta se dešavalo na dan izbora prošle godine.

„Što se tiče nas i partnerskih zemalja unutar NATO-a niko nema sumnje šta se dešavalo prošle godine na dan izbora i prije toga“, kazao je Darmanović i dodao da je i Vlada Srbije imala važnu ulogu u rasvjetljavanju tog događaja.

"Treba sa žaljenjem konstatovati da su u tome učestvovali i pripadnici ruskih bezbjednosnih službi", kazao je Darmanović.

On kaže da je cilj bio zaustaviti širenje NATO-a, što je legitimna politika Rusije, kao moćne države, ali je pitanje, kaže Darmanović, kako se to čini.

Šef diplomatije kaže i da je Crna Gora daleko odmakla u EU integracija u odnosu na regionu, otvorili smo podsjeća 28 od 33 poglavlja, a ohrabruju poruke iz EU da će se proširenje nastaviti.

„Mi vjerujemo da se pregovarački proces i članstvo mogu desiti u narednih četiri do pet godina, ako proces bude išao svojim tokom“, kazao je Darmanović po ponovio da se Crna Gora zalaže za princip regate u kojem bi se svaka država cijenila pojedinačno prema ostvarenim rezultatima.

„Ne mislim da bi za region bilo dobro da se prave vještačka grupisanja i i da jedni čekamo druge“, poručio je Darmanović.

Darmanović kaže i da se međunarodna pozicija Crne Gore veoma promijenila ulaskom države u NATO. Zainteresovani smo ističe za dodatnu stabilnost u regionu i spremni da susjedima u regionu pružimo pomoć u pristupanju NATO-u.

„Podrška prijateljima i partnerima je od velike važnosti“, kazao je Darmanović.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika