Politika

DRI daje negativna mišljenja, ali krivičnih prijava nema

Ni jedna krivična prijava nije pokrenuta protiv političkih subjekata za koje je DRI dala negativno mišljenje. To nije učinilo ni Tužilaštvo, ni sama Državna revizorska institucija, iako po zakonu ima pravo na to – rečeno je na jučerašnjoj sjednici Radne grupe za primjenu OEBS-ovih preporuka, na kojoj su gosti bili predstavnici Državne revizorske institucije.
DRI daje negativna mišljenja, ali krivičnih prijava nema
Portal AnalitikaIzvor

Nikola Kovačević, član Senata DRI, kaže da negativno mišljenje ne znači po pravilu postojanje elemenata za krivičnu prijavu.

Sumnja

- DRI nije našla osnovanu sumnju za pokretanje krivične prijave – kazao je on, ali je i upozorio da ta institucija ,,nije specijalizovana“ da procjenjuje elemente krivičnog djela. Kovačević je, na pitanje Jovanke Laličić (DPS) da li su kontrole koje obavlja DRI bespredmetne ako niko ne odgovara, rekao da DRI djeluje preventivno, te da je ta institucija neka vrsta ,,zviždača“.

- Nemamo mogućnost da sankcionišemo subjekte revizije. Da bismo pokrenuli krivičnu prijavu, moramo znati da je počinjeno krivično djelo, a za to nijesmo specijalizovani – rekao je Kovačević, navodeći da je u jednoj susjednoj zemlji Tužilaštvo odbacilo čak 98 odsto prijava DRI.

Kovačević kaže i da će OEBS vrlo brzo predložiti da DRI ne treba da podnosi krivične prijave.

On je, na pitanje Gencija Nimanbegua (Forca), rekao da je prošle godine negativno mišljenje dato za tri od 22 kontrolisana politička subjekta – za LP, SNP i CDU, a ove godine jedino – za Novu, dok će, kako je rekao, najvjerovatnije biti još tri negativna mišljenja.

Kovačević je, među preporukama za mijenjanje Zakona o finansiranju političkih partija, predložio izmjenu člana 43, u smislu da DRI obavlja reviziju godišnjih konsolidovanih izvještaja političkih subjekata na osnovu procijenjenog rizika, kako je kazao, bilo ih pet ili 15.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: Skupština Crne Gore

Portal Analitika