Crna hronika

Pritvor za 15 osumnjičenih za utaju poreza, Radovan Bulatović organizator

U Specijalnom državnom tužilaštvu završena su saslušanja devet od 16 osoba za koje se sumnja da su utajom poreza i pranjem novca na organizovan način oštetili budžet Crne Gore za više stotina hiljada eura. Državljani Crne Gore i Makedonije uhapšeni su po nalogu SDT-a. Oni su, kako se sumnja, osnovali više od 20 pravnih lica u Crnoj Gori čije poslovne strukture su koristili za izdavanje fiktivnih faktura za neizvršene usluge, robu i radove, te su na taj način sa računa pravnih lica neosnovano podigli više miliona eura. Kako TVCG nezvanično saznaje, organizator te kriminalne grupe je Radovan Bulatović kome je određeno zadržavanje do 72 sata.
Pritvor za 15 osumnjičenih za utaju poreza, Radovan Bulatović organizator
Portal AnalitikaIzvor

Njemu se na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza.

“Bulatović je pred tužiocem negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Zbog tajnosti postupka nisam u mogućnosti više da kažem”, rekao je za Dnevnik TVCG njegov advokat Srđan Lješković.

Od večeras saslušanih devet osoba, Slobodan Ukropina je pušten da se brani sa slobode, saznaje CdM. Taj portal objavio je da je tužiteljka Lidija Mitrović večeras saslušala i Milorada Lalevića, Ivana Živkovića, Sava Vujačića, Radovana Bulatovića, Sašu Ćosovića, Aleksandra Mitrovića, Velibora Kankaraša i Darka Vlahovića.

Juče je saslušano sedam osoba povodom istog djela, i njima je određeno tužilačko zadržavanje.

“Postoji osnov sumnje da su lica lišena slobode osnovala preko 20 pravnih lica u Crnoj Gori, čije poslovne strukture su koristili za izdavanje “fiktivnih faktura” za neizvršene usluge, robu i radove. Na taj način su sa računa pravnih lica neosnovano podigli više miliona eura i državnom budžetu Crne Gore nanijeli štetu od više stotina hiljada eura”, saopšteno je iz SDT-a.

Dodaje se da je obavještenje o sumnjivoj transakciji službenici Specijalnog policijskog odjeljenja dobili su od Uprave za sprečavanje pranje novca i finansiranja terorizma.

“Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva sprovedene su neophodne policijske mjere i radnje, na osnovu kojih je Viši sud u Podgorici donio Naredbe za pretresanje više lica”, navodi se u saopštenju.

Naredba je sprovedena u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije CB Podgorica, CB Budva i CB Nikšić i u koordiniranoj akciji izvršeno je više pretresa, nakon kojih su državljani Crne Gore i Makedonije lišeni slobode.

“Protiv njih je podnijeta krivična prijava uz koju su predati Specijalnom državnom tužilaštvu”.

Krivična i protiv 23 pravna lica

Iz Uprave policije su naveli da je protiv 16 državljana Crne Gore i Makedonije, kao i 23 pravna lica iz Crne Gore, su podnijete krivične prijave zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila ova krivična djela.

"Naime, policijski službenici su u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, izvršili više pretresa prilikom čega je oduzeta određena dokumentacija. Na osnovu oduzete dokumentacije, kao i dokumentacije koja je prikupljena, utvrđeno je da postoji osnov sumnje da su državljani Crne Gore: D.S. (60), S.D. (42), V.K. (43), M.L. (55), R.B. (48), S.Ć. (52), D.V. (41), A.M. (65), S.U. (55), S.V. (35), I.Ž. (36) i državljani Makedonije G.J. (46), Z.C. (39), D.A. (32), V.Č. (30) i E.S. (43), počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca, koja su izvršena na organizovan način. Ovih 16 lica je lišeno slobode", navodi se u saopštenju.

Oni su, kako se sumnja, ova krivična djela počinili na način što su osnovali preko 20 pravnih lica u Crnoj Gori čije poslovne strukture su koristili za izdavanje fiktivnih faktura za neizvršene usluge, robu i radove, te su na taj način sa računa pravnih lica neosnovano podigli više miliona eura čime je pričinjena šteta Budžetu Crne Gore u iznosu od više stotina hiljada eura.

"Lica lišena slobode će u zakonskom roku uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom Specijalnom državnom tužiocu", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika