Politika

Pribilović – Ružić: Saradnja u procesu reforme javne uprave

Crna Gora i Srbija će intenzivirati saradnju u oblasti reforme javne uprave, ocijenjeno je na sastanku ministarke javne uprave, Suzane Pribilović i ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, Branka Ružića, na marginama Osmog sastanka Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu na Zapadnom Balkanu (ReSPA) u Tirani.
Pribilović – Ružić: Saradnja u procesu reforme javne uprave
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka Pribilović je sagovornika upoznala sa rezultatima i dinamikom  procesa reforme javne uprave i istakla da je reforma javne uprave jedan od prioriteta Vlade Crne Gore.

„Pred Vladom Crne Gore i Ministarstvom javne uprave dosta je izazova u implementaciji Strategije reforme javne uprave 2016-2020. U prethodnom periodu od osnivanja ministarstva postignut je značajan napredak na unapređenju crnogorskog javnog aparata. Kreirani su normativni preduslovi donošenjem sistemskih zakona i pratećih podzakonskih akata reformskog karaktera. Cilj nam je da unaprijedimo i kreiramo javnu upravu kao efikasan servis građana i privrede, uprave koja je okrenuta građaninu“,  istakla je ministarka Pribilović.

 Ministar Ružić  je kazao da pozdravlja napore Ministarstva javne uprave Crne Gore, te da je kreiranje funkcionalne javne uprave, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou u procesu uspostavljanja efikasne, racionalne i transparentne javne uprave koja je okrenuta ka građaninu izazov za svaku administraciju. Takođe, upoznao je ministarku sa dinamikom procesa reforme javne uprave u Srbiji, kao i sa radom novoosnovane Nacionalne akademije za javnu upravu. 

 Ministri Pribilović i Ružić su se saglasili da postoji potencijal za uspostavljanje saradnje kroz razmjenu iskustava, posebno u oblasti lokalne samouprave sa naglaskom na međuopštinsku saradnju u okviru reforme javne uprave.

Portal Analitika