Politika

Blažić: Zašto se predsjednik Vujanović ne miješa u svoj posao?

Lično pravo, te legalitet i legitimitet institucija su osnovna pitanja koja Crna Gora mora da riješi, kazao je lider GI Za nas i dekan Fakulteta za državne i evropske studije, prof. dr Đorđije Blažić, na sinoć održanoj šestoj tribini “De lege ferenda” – Kakvu Crnu Goru želimo.
Blažić: Zašto se predsjednik Vujanović ne miješa u svoj posao?
Portal AnalitikaIzvor

Na tribini koja je, nakon Podgorice, Nikšića, Kotora, Bara i Budve, održana u Bijelom Polju, Blažić je rekao da crnogorski parlament nema legalitet ni legitimitet, te da “najviši državni organ nije pod zakonodavnom kontrolom. Podsjetio je da Crna Gora nema zakone o najvišim državnim organima – o Skupštini, Vladi, predsjedniku države, niti zakon o ministarstvima i organima uprave.

Lider GI Za nas je rekao i da Crna Gora nije u političkoj, već u parlamentarnoj krizi, te podsjetio da je njeno rješavanje definisano Ustavom.

“Parlamentarna kriza je uređena Ustavom, ali nijednom organu vlasti ne pada na pamet da je rješava na taj način. U članu 92 Ustava jasno piše da ukoliko parlament duže vremena ne funkcioniše, predsjednik Vlade će pozvati predsjednika Skupštine i predstavnike klubova poslanika i pokušati da riješe probleme u funkcionisanju parlamenta”, kazao je Blažić, dodajući da, ukoliko ne nađu rješenje, Vlada može da raspusti Skupštinu. Nakon toga, kako je predviđeno Ustavom, Skupštinu, prema riječima Blažića, ukazom raspušta predsjednik države.

“Imate institucije koje su zadužene da rješavaju taj problem, ali naš predsjednik kaže neće da se miješa. Njega to ne interesuje”.

Blažić je, kao i na ranijim tribinama, postavio i pitanje da li je Crnoj Gori potrebna promjena vlasti ili promjena sistema.

Kazao je i kako je crnogorskom građaninu oduzeto pravo da slobodno bira predstavnike vlasti, te podsjetio na neusklađenost seta izbornih zakona sa Ustavom.

“Ustav kaže da su građani nosioci suvereniteta i da oni biraju odbornike i poslanike, što se nikad nije desilo u Crnoj Gori, jer su drđavno-partijske oligarhije su suverenitet otele građanima i dale sebi za pravo da oni određuju ko će biti poslanik. Mora da su shvatili da je to neka nasljedna kategorija”, rekao je Blažić.

U toj situaciji, kako je kazao, parlament zapravo gubi svoj legitimitet, te prema tome, legitimitet ne mogu da imaju ni druge institucije u državi.

“Legimitet nemaju ni zakoni, jer legitimni zakoni ne mogu proizaći iz nelegitimnog donosioca akata. To bi bilo isto kao kad biste zaključili ugovor sa mnom da mi prodajete nešto što nije vaše…. Šta ste vi time uradili? Zloupotrijebili me i počinili krivično djelo prevare”, rekao je on, dodajući da je ključno pitanje koje u Crnoj Gori mora biti riješeno je lično pravo i i legalitet i legitimitet institucija.

Sinoćnoj tribini je, pored ostalih, prisustvovao i Ibrahim Čikić, pisac iz Bijelog Polja, koji je prije 23 godine, sa 100 odsto oštećenjem vida, bio osuđen kao terorista i snajperista.

Portal Analitika