Društvo

Protest NVO zbog ubistva Pojatić: Utvrditi odgovornost državnih službenika

Nevladine organizacije (NVO) Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća i SOS Telefon Nikšić zatražile su od nadležnih institucija da, u slučajevima nasilja u porodici, utvrde ličnu odgovornost državnih službenika kako bi se spriječili smrtni ishodi.
Protest NVO zbog ubistva Pojatić: Utvrditi odgovornost državnih službenika
Portal AnalitikaIzvor

Te NVO su danas organizovale protest povodom ubistva 78-godišnje Durije Pojatić, tokom kojeg su predale zahtjeve vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću i direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću, u cilju preduzimanja svih raspoloživih mjera u slučajevima nasilja u porodici i nad ženama.

Izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava, Maja Raičević, kazala je da nadležne institucije treba da postupaju proaktivno i da preduzmu sve zakonom raspoložive mjere, a ne da se, kako je ocijenila, oslanjaju na iskaz i volju žrtve.

„Tražili smo da se mijenja negativna praksa policije koja se odnosi na upozorenje nasilnicima, bez evidentiranja prijave. Takođe smo tražili da Vrhovno državno tužilaštvo krene u provjeru lične odgovornosti državnih službenika, jer bez toga mi nećemo znati ko je tačno u sistemu zakazao i čija je odgovornost“, istakla je Raičević.

Ona smatra da je alarmantno što su od januara 2011. do novembra ove godine, ubijene 22 žene u Crnoj Gori, koje su bile žrtve porodičnog nasilja.

Od 2015. godine do sada ubijeno je osam žena, od kojih su četri prijavljivale nasilje i, kako je kazala Raičević, nisu zaštićene zbog toga što reakcija institucija nije bila blagovremena i efikasna. 

"To je nešto što se iz dana u dan ponavlja i naše primjedbe se odnose na policiju, tužilaštvo, ali i na centre za socijalni rad i pravosuđe čija je kaznena politika gotovo zanemarljiva“, ocijenila je Raičević.

Prema njenim riječima, posljednjem slučaju ubistva Durije Pojatić, je prethodilo prijavljivanje nasilja policiji, ali, kako je istakla, ona nije preduzela zakonom propisana mjere, već je samo upozorila nasilnika.

„To je na kraju rezultiralo ubistvom žene, koja je mogla biti spašena", kazala je Raičević. 

Kako je dodala, u Crnoj Gori nema nikoga ko na pravi način brine o ženama koje su iskusile nasilje i kojima treba pomoć. 

"Dakle, nasilje se minimizira i ne doživljava se ozbiljno. Mi praktično više nemamo adrese na koju možemo da se obratimo“, navela je Raičević.

Predsjednica NVO Sigurna ženska kuća, Ljiljana Raičević, istakla je da je Sklonište stalno puno, napominjući da je jedna od najboljih zaštitnih mjera udaljavanje nasilnika iz stana ili iz nekog prostora.

„To je jedna od najboljih zaštitnih mjera, ali se skoro uopšte ne sprovodi. Nepoznato je zašto se te mjere ne primjenjuju i stalno ćemo da ukazujemo na to. Vjerujte, kada bi te kazne bile oštre i onakve kakve su propisane zakonom manje bi bilo nasilja“, rekla je Raičević.

Ona je dodala da bi nasilnika bilo manje kada bi bili u zatvoru, kada se ne bi novčano i uslovno kažnjavali.

„Ne treba slušati ženu koje kažu nemojte ga, jer je nju strah šta će se desiti poslije, jer vidi da je institucije ne štite. Nasilnicima se mora reći stop, postoji zakon i država treba da stane iza žrtve i da je zaštiti. Naša država to ne radi, nažalost“, ocijenila je Raičević.

Aktivistkinja iz SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Nada Koprivica, objasnila je da su podnesene krivične prijave protiv predstavnika institucija koji nisu reagovali u prošlogodišnjem pokušaju ubistva dvije žene i dvoje djece, kada je, kako je podsjetila, stradao otac koji je branio kćerku i unučad.

U tom slučaju, kako je kazala, podneseno je osam krivičnih prijava protiv dva centra bezbjednosti, dva centra za socijalni rad i tri osnovna državna tužilaštva. 

"Od tih prijava četiri su odbijene u Osnovnom i Višem tužilaštvu i pred Ustavnim sudom su. Jedna je pred Višim državnim tužilaštvom, a tri koje su podnesene protiv osnovnih državnih tužilaštava su proslijeđene Specijalnom državnom tužilaštvu“, pojasnila je Koprivica.

Kompletan materijal dostupan je linku http://www.prcentar.me/index.php/pres-konferencije/item/1412-c. Foto: Pr Centar, Mina

Portal Analitika