Politika

Darmanović: Ništa od arbitraže, razgraničenje s Kosovom završena stvar

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović poručio je još jednom da je za našu državu pitanje razgraničenja s Kosovom završena stvar.
Darmanović: Ništa od arbitraže, razgraničenje s Kosovom završena stvar
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je međunarodna arbitraža rješenje za demarkaciju granice s Crnom Gorom, Darmanović je rekao da je za arbitražu potrebna saglasnost obje strane. 

- Već sam rekao da smo mi taj posao završili. U Beču smo potpisali međunarodni ugovor s Kosovom i ratifikovali ga u parlamentu. Nije mi poznato da je Crna Gora ikad poništila ratifikovani međunarodni ugovor. To se neće desiti ni ovoga puta. Strpljivi smo da sačekamo razvoj događaja na Kosovu. Ne želimo da stvaramo nikakav pritisak, niti bilo kakvu atmosferu neregularnost oko toga kada će kosovski parlament iznaći formulu po kojoj će ratifikovati ovaj međunarodni ugovor. Identičan stav sa stavom Crne Gore imaju EU i SAD - saopštio je Darmanović novinarima nakon susreta s rumunskim kolegom Teodorom Maleškanuom.

Haradinaj je, podsjetimo, nedavno kazao da rješenje za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom ostaje međunarodna arbitraža, pošto u kosovskom parlamentu nema većine da se sadašnji predlog sporazuma, kojem se inače Haradinaj lično protivi, usvoji. Novoimenovani predsjednik kosovske komisije za utvrđivanje granice sa Crnom Gorom Špejtim Bulići izjavio je danas za RTK da je prikupljeno dovoljno dokaza koji ukazuju da je Kosovo izgubilo dio teritorije trenutnim sporazumom o razganičenju.

 

N.D.

 

                                                                                    

Portal Analitika