Društvo

Romi sa primorja inicirali formiranje Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina

Individualni sakupljači sekundarnih sirovina sa područja Boke Kotorske i Budve su juče, 5 novembra u Baru donijeli odluku o formiranju inicijalnog odbora za formiranje sindikata sakupljača sekundarnih sirovina.
Romi sa primorja inicirali formiranje Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina
Portal AnalitikaIzvor


U Crnoj Gori, prema istraživanjima nevladinih organizacija, oko 70 odsto pripadnika romske zajednice se bave sakupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina kao izvorom zarade i prihoda.

Polazeći od legitimnosti i društvene korisnosti sakupljanja sekundarnih sirovina, cijeneći da formalni i neformalni sakupljači otpada sekundarnih sirovina djeluju za dobrobit svoje zajednice, prehranjuju svoje porodice, troše zarađen novac u Crnoj Gori, plaćaju struju, vodu, školovanje svoje djece i učestvuju u ekonomiji Crne Gore, smatrajući da je društveni položaj sakupljača sekundarnih sirovina, posebno neformalnih sakupljača, takav da oni spadaju u socijalno i radno najizopštenije grupe, odlučeno je da se se osnuje sindikat kao osnovni isntrument iskazivanja podrške među ljudima koji nijesu u mogućnosti da na drugi način prehrane svoje porodice a radi pokretanja dijaloga sa svim učesnicima u procesu prikupljanja sekundarnih sirovina, kako bi se obezbjedilo poštovanje ljudskih prava i našlo alternativno, legalno i stabilno rješenje za zaposlenje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina.

Organizovanje i aktiviranje članova romske zajednice je jedan od ciljeva organizacije Mladi Romi. U tom kontekstu Mladi Romi i Unija slobodnih sindikata su u periodu od 3-5. novembra u hotelu Princess u Baru, organizovali semimar za održali seminar za 22 učesnika. Seminar predstavlja jednu u nizu aktivnosti koja će se održati u okviru pilot projekta „Waste no chance! Unaprijeđenje zapošljivosti i radnih prava Roma sakupljača sekundarnih sirovina“. Tema seminara je bilo udruživanje sakupljača sekundarnih sirovina i sindikalno djelovanje. Obuci su prisutvovali Romi i Egipćani sa područja Boke Kotorske i Budve.

Korisnici programa su imali prilike da čuju više o sindikalnom udruživanju, o iskustvu sakupljača sekundarnih sirovina iz Srbije kao i o modelu socijalnog preduzeća. Obuke na treningu su držali Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković i predsjednik Lige Roma iz Srbije Osman Balić. Prisutni su bliže upoznati sa pojmom sindikata, prednostima sindikata i sindikalnog udruživanja, socijalnim preduzećima i poteškoćama koje imaju sakupljači. Svojim bogatim iskustvom je predavači su dodatno motivisali sakupljače, što je rezultiralo idejom o udruživanju sakupljača koji su bili na obuci.

Projekat "Waste no chance! Unapređenje zapošljivosti i radnih prava Roma sakupljača sekundarnih sirovina“ je podržan sredstvima Evropske Unije kroz grant šemu Razvoj ljudskih resursa za 2012-2013 (Implementacija projekata obuke i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i RE populacije). Ugovor o sprovođenju je potpisan sa Ministarstvom finansija - Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je institucija zadužena za praćenje sprovođenja ovog projekta, ali i cijele grant šeme.

Portal Analitika