Abiznis

USPJEH: Pročitajte šta je sve SDT oduzeo kriminalcima

Specijalno državno tužilaštvo, od početka svog djelovanja, privremeno ili trajno oduzelo je kriminalcima veliki broj stambenih, poslovnih objekata i zemljišta uključujući nekoliko zgrada i jahtu. SDT, od kada je njegom čelu Milivoje Katnić oduzeo je više imovine nego svi tužioci zajedno u novijoj crnogorskog istoriji. Uz to, vraćeno je u budžet oko 30 miliona eura. Portal Analitika objavljuje kompletan pregled trajno ili privremeno oduzete imovine stečene kriminalom iz Biltena tužilaštva.
USPJEH: Pročitajte šta je sve SDT oduzeo  kriminalcima
Portal AnalitikaIzvor

Prijedlozi za privremeno zamrzavanje imovine:  U toku 2016. i 2017. godine, radi očuvanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i radi mogućeg naknadnog oduzimanja te imovinske koristi, Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je Višem sudu u Podgorici prijedloge za određivanje privremene mjere obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti, kao i za privremeno oduzimanje pokretne imovine (zaplijenu), koje je sud prihvatio, i to.

“2.583 m² stambenog prostora; 1.665 m² poslovnog prostora; 327 m² garažnog prostora i 976 m² dvorišta uz  8.8040 m² zemljišta. Takođe, u jednom od predmeta formiranih zbog ovih krivičnih djela određeno je i privremeno oduzimanj jedne jahte”, navodi se u Biltenu.

Zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela neovlašćena poizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, protiv četiri okrivljena lica i člana porodice okrivljenog lica privremena mjera obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti određena je u odnosu na: 342 m² stambenog prostora; 38 m² garažnog prostora; 489 m² dvorišta. Zbog ovih krivičnih djela određeno je i privremeno oduzimanje pokretne imovine jednog putničkog motornog vozila.

Zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja izvršenog putem pomaganja i produženog krivičnog djela prevara izvršenog putem pomaganja privremeno je oduzeta zgrada površine 929 m2. Zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja poslovnu zgradu upisanu u KO Bar površine 5.594 m2 i zemljištu površine 8.594 m2; poslovnu zgradu u privredi i zemljištu upisane u KO Bar, ukupne površine 5.2704 m2.

Zbog krivičnog djela pranje novca,protiv jednog pravnog i jednog fizičkog lica privremena mjera obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti određena je na: objektima i zemljištu KO Budva ukupne površine 12.786 m2; objektima i zemljištu KO Kolašin u ukupnoj površini od 9.156 m2; objektima i zemljištu KO Kolašin u površini od 3.629 m2; objektima i zemljištu KO Perast u površini od 327 m2.

Zbog krivičnog djela pranje novca protiv jednog pravnog i jednog fizičkog lica privremena mjera obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti određena je na: nepokretnosti upisane u KO Prčanj I – Kotor ukupne površine 74 m2; nepokretnosti upisane KO Brijeg – Plužine površine 69.047 m2.

Zahtjevi za trajno oduzimanje imovine:  U krivičnom predmetu u kojem se okrivljenima stavlja na teret da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, iz čl. 401a st. 2 u vezi sa st. 1 KZ i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 300 KZ CG, Višem sudu u Podgorici podnijet je zahtjev za trajno oduzimanje imovine po kojem je trajno oduzet stambeni prostor površine 53 m², dok odluka suda kojom je trajno oduzeto i zemljište ukupne površine 3.063 m² još uvijek nije pravosnažna.

U krivičnom predmetu u kojem su okrivljeni pravosnažno osuđeni da su izvršili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi u pokušaju, Višem sudu u Podgorici je podnijet zahtjev za trajno oduzimanje imovine, i to za 11 stambenih jedinica. Postupak pred sudom je u toku.

Oduzeta imovinska korist na osnovu sporazuma o priznanju krivice: Na osnovu sporazuma o priznanju krivice od pravnog lica Tradeunique oduzeta je imovinska korist u iznosu od 19.810.047 eura.

U drugom predmetu od fizičkog lica M. M. oduzeta je imovinska korist u iznosu od 385.185 eura, a u trećem predmetu od pravnog lica Copyright u iznosu od 2.191.312  eura. Od fizičkog lica S. M. oduzeta je imovinska korist u iznosu od 1.096.000 eura.

Od pravnog lica Gugi Commerce očekuje se oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 3.842.766 eura, a u još jednom predmetu od istog pravnog lica očekuje se oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 2.254.585 eura.

Portal Analitika