Politika

BS nije tražila podršku ni od jednog centra moći

Potpredsjednik Bošnjačke stranke i nosilac liste za lokalne izbore u Tuzima dr Nedžad Drešević ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da BS nije tražila spoljnopolitičku podršku ni od jednog centra moći.
BS nije tražila podršku ni od jednog centra moći
Portal AnalitikaIzvor

Drešević kaže da njegova stranka zna da prepozna i uvaži potrebe građana.

- Glavni cilj nakon nezavisnosti države je ostvaren, Crna Gora je članica NATO saveza. Očekujemo da ubrzo budemo i dio Evropske unije. Međutim, potrebna nam je brža realizacija određenih unutraš- njih ciljeva, kaže Drešević.

POBJEDA: Kakav rezultat očekujete na lokalnim izborima u Tuzima?

DREŠEVIĆ: Očekujemo zaista dobar rezultat koji će nam omogućiti da budemo važan faktor buduće lokalne vlasti u Tuzima. Naš cilj je da povećamo broj odborničkih mandata i da dobijemo što više bošnjač- kih glasova. Mnogo je važna pozicija Bošnjačke stranke u budućoj strukturi vlasti upravo zbog multietničkog i gra- đanskog koncepta Tuzi i budućeg statusa te opštine.

POBJEDA: Ko su potencijalni partneri BS u postizbornim savezima?

DREŠEVIĆ: Partneri mogu biti sve one stranke koje će uvažiti naš politički program. Prije svega mislim na poštovanje principa na kojima se zasniva naša politika, a to je multikulturalna i multivjerska kako država Crna Gora, tako i Tuzi. Dobro bi bilo da u postizbornom savezu bude što više političkih snaga koje svojim djelovanjem mogu unaprijediti život građana.

POBJEDA: U kojoj mjeri ste zadovoljni realizacijom koalicinog sporazuma sa DPS?

DREŠEVIĆ: Realizacija se odvija dinamikom koja bi mogla biti i na većem nivou. Naš program i planovi su jasni i ne tra- žimo ništa što nas ne sljeduje i ništa što je mimo koalicionog sporazuma. Tek očekujemo dalju implementaciju po dubini, u mnogo većem obimu, uzevši u obzir činjenicu da su Bošnjaci višedecenijski bili odsutni iz institucija sistema Ali, svakako se rukovodimo referencama kadrova. Glavni cilj nakon nezavisnosti države je ostvaren, Crna Gora je članica NATO saveza. Očekujemo da ubrzo budemo i dio Evropske unije. Međutim, potrebna nam je brža realizacija određenih unutrašnjih ciljeva.

POBJEDA: U tom kontekstu, kad će BS da odluči o podršci kandidatu na predsjedničkim izborima?

DREŠEVIĆ: Izvjesno je da ćemo do kraja ove godine otvoriti priču o predsjedničkom kandidatu. Do sada nijesmo imali konsultacije o tom pitanju jer smo prvenstveno posvećeni lokalnim izborima. Sve će naravno zavisiti od toga ko će biti kandidati za šefa države. Prema našim načelima, predsjednik države mora imati širu sliku građanskog uređenja društva u Crnoj Gori.

POBJEDA: U javnosti je bilo dosta priče o podršci zvanič- ne Tirane platformi albanskih stranaka u Tuzima. Kako kao nacionalna stranka gledate na tu podršku?

DREŠEVIĆ: Samo ću istaći da Bošnjačka stranka nije tražila spoljnopolitičku podršku ni od jednog centra moći. Znamo potrebe građana i nastojimo da ih prepoznamo i uvažimo.

POBJEDA: Kako u BS vidite učinak svojih ministara?

DREŠEVIĆ: Naši članovi Vlade su u potpunosti odgovorili pozivu i funkciji koju obnašaju. Uslovi rada jesu otežani, mjere koje se preduzimaju su vrlo nepopularne. Sanacioni program Vlade uključuje donošenje određenih restriktivnih zakonskih mjera koje međunarodne institucije zahtijevaju od nas. Resori koje predvode kadrovi Bošnjačke stranke su vrlo kompleksni i obimni, te zahtijevaju veliki rad i stručnost.

Nemam saznanja o uticaju Kadirova

POBJEDA: Da li imate bilo kakva saznanja da je čečenski predsjednik Ramzan Kadirov preko neimenovanog muftije vršio pritisak na djelove BS da prihvati koaliciju sa opozicionim partijama nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori?

DREŠEVIĆ: Takvih saznanja zaista nemam.

(Pobjeda)

Portal Analitika