Politika

I Crna Gora dio snažnog odgovora na akcije Moskve

Možete očekivati kontinuiranu američku podršku i kontinuirano prisustvo SAD na ovim prostorima. Ali to više nije podrška, već partnerstvo. Kao NATO saveznici mi smo prevazišli fazu podrške i sada smo u partnerstvu - kazala je u intervjuu Pobjedi zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD Laura Kuper.
I Crna Gora dio snažnog odgovora na akcije Moskve
Portal AnalitikaIzvor

Ističe da Crna Gora ima veoma solidan plan da dostigne dva procenta budžetskih izdvajanja za odbranu do 2024.

POBJEDA: Iako se Crna Gora pridružila NATO-u, reforme u vojnom i bezbjednosnom sektoru se nastavljaju. Kako ocjenjujete sposobnost crnogorskih vojnika, mogu li da stoje „rame uz rame“ sa američkim kolegama?

KUPER: Crnogorski vojnici svojim sposobnostima, da iskoristim američki izraz, „nadmašuju svoju kategoriju“. Oni su konzistentno profesionalni i sposobni vojnici i mornari. I pokazali su se veoma dobro uz vojnike američ- kih snaga. Učešće u operacijama u Avganistanu od 2010. godine povećalo je njihov profesionalizam i efikasnost. Takođe, njihovo prisustvo u drugim misijama, poput EU antipiratske misije i misije UN u Zapadnoj Sahari, produbilo je svakako njihovo iskustvo i doprinijelo većoj raznovrsnosti njihovih vještina.

POBJEDA: U kakvom je stanju crnogorska vojna oprema. U šta treba prioritetno investirati?

KUPER: Jedna od stvari koja je sjajna u vezi sa Alijansom je da članice NATO-a imaju zacrtane ciljeve kada je riječ o vojnoj osposobljenosti. I to stvarno omogućava svakojdržavi da zna na šta da fokusira svoje resurse i ulaganja. Takođe, imamo i NATO ciljeve koji se tiču investiranja u odbranu koji zahtijevaju od članica ulaganje dva odsto BDP-a za odbranu. Crna Gora ima veoma solidan plan da dostigne ta dva procenta izdvajanja do 2024. Tako da vidim da Crna Gora ima pozitivnu projekciju puta kako bi dostigla NATO ciljeve i ispravno investirala u modernizaciju.

POBJEDA: Kako su protekle konsultacije sa crnogorskim zvaničnicima?

KUPER: Ovo je bio odličan dan, odradili smo 10. godišnje bilateralne konsultacije u sektoru odbrane. Prve takve konsultacije održane su 2007. godine. Imali smo odlične sastanke, ovoga puta posebno značajne, jer su ovo prve konsultacije koje smo imali kao saveznici.

POBJEDA: Crna Gora je dio veoma osjetljivog područja. Koliko je značajan ulazak Crne Gore u NATO u bezbjednosnom smislu, i činjenica da je sada cijela mediteranska obala pokrivena NATO kišobranom?

KUPER: Ulazak Crne Gore u Alijansu čini kompletnom liniju dosega zemalja članica NATO od Mediterana do Baltika. To takođe povećava potencijal za pomorsku saradnju. Takođe, i u ovoj regiji - jugoistočne Evrope i Balkana - postoji veliki potencijal. Sada Crna Gora kao NATO članica ima mogućnost da radi sa ostalim članicama poput Hrvatske, Albanije, Slovenije. To je moćna kombinacija, koja može pomoći u stabilizaciji ovog regiona.

POBJEDA: Kako ocjenjujete bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori i regionu?

KUPER: Pomenula sam pozitivne snage, NATO i činjenicu da postoji intenzivna saradnja među članicama Alijanse. Svaka diskusija o povećanju bezbjednosnih prijetnji mora da ima za cilj povećanje naših sposobnosti. Prijetnje koje vidim u regionu su iste one sa kojima se suočavamo širom svijeta. ISIS koji pokušava da intenzivira radikalizaciju nezadovoljnih pojedinaca, što je prijetnja i za SAD i za ostale evropske metropole, kao i za ovaj region. Takođe, prisutno je miješanje Moskve kroz pokušaje destabilizacije demokratskih procesa, kao u slučaju pokušaju napada uoči crnogorskih izbora, kao i širom svijeta kroz sajber napade i slične operacije pritisaka.

POBJEDA: Koliko je zapadni Balkan u fokusu američke administracije? Može li Crna Gora i u narednom periodu očekivati intenzivnu podrš- ku SAD?

KUPER: Možete očekivati kontinuiranu američku podrš- ku i kontinuirano prisustvo SAD na ovim prostorima. Ali to više nije podrška, već partnerstvo. Kao NATO saveznici mi smo sada prevazišli fazu podrške i sada smo u partnerstvu. Činjenica da je potpredsjednik Pens nedavno posjetio Crnu Goru stvarno šalje jake poruke američke podrške regionu, američkog interesovanja za region i američke solidarnosti sa Crnom Gorom kao NATO saveznikom. Mislim da te poruke govore sve. Bila sam u Crnoj Gori dva puta u prethodnih šest mjesci i vratiću se u region za nekoliko nedjelja. Znam da to nije toliko često kad se uporedi sa mojim kolegama iz Stejt departmenta, koji su ovdje češće. Mi smo ovdje, prisutni smo i zainteresovani.

POBJEDA: Moskva se umije- šala u američke, ali i crnogorske izbore. Kako komentari- šete učešće ruskih službi bezbjednosti u pokušaju terorističkog napada pred izbore u Crnoj Gori prošle godine?

KUPER: Mislim da je potpredsjednik Pens bio veoma rječit o ovom pitanju, kada je bio ovdje i govorio o ulozi Moskve u planiranom napadu. Mi smo veoma načisto o ulozi Moskve i u pokušaju miješanja u američke izbore. Američka obavještajna zajednica je objavila jasan izvještaj koji je identifikovao sajber napade i mije- šanja u američke izbore. To smo uostalom vidjeli više puta širom Evrope, kroz medijske spekulacije, lažne vijesti i sajber napade. Dobra stvar u svemu ovome je da smo postali svjesniji tih prijetnji i da smo podigli sposobnost da se protiv njih borimo.

POBJEDA: Da li će Moskva izgubiti interes za Podgoricu, sada kada smo članica Alijanse?

KUPER: Rekla bih da trendovi nisu dobri kada govorimo o želji Rusije da se miješa u unutrašnje odnose demokratskih društava širom zapadne Evrope i u SAD. To nije samo pitanje Crne Gore, to je pitanje kako Rusija vidi svoju ulogu na Zapadu, odnosno šta Rusija bira da čini kad je riječ o miješanju u stvari demokratskih zemalja. Svakako, rekla bih da smo se kao NATO alijansa opredijelili za snažan odgovor kako bismo bili u mogućnosti da odvratimo te prijetnje i odbranimo se od ruskog miješanja i agresije. Crna Gora kao dio NATO biće dio tog snažnog odgovora koji će sve nas braniti od tih neprijateljskih akcija Moskve. Istovremeno, SAD i NATO ostaju otvoreni za dijalog sa Rusijom i mogućnost buduće saradnje.

(Pobjeda)

Portal Analitika