Društvo

Sjutra protest zbog ubistava žena koje su prijavljivale nasilje

Nevladine organizacije Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća i SOS Telefon Nikšić organizuju sjutra protestnu šetnju koja će u podne početi ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, povodom prošlonedjeljnog ubistva 78-godišnje Durije Pojatić - žrtve nasilja u porodici.
Sjutra protest zbog ubistava žena koje su prijavljivale nasilje
Portal AnalitikaIzvor

Odatle će prošetati Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do kancelarije Vrhovnog državnog tužioca.

Time žele javno da zatraže odgovornost za ubistva žena koje su prijavljivale nasilje.

- D. P. je jedna od najmanje osam žrtava porodičnog ili partnerskog nasilja koje su ubijene od 2015. do novembra 2017. godine. Ona je i jedna od najmanje četiri žene za koje se zna da su u navedenom periodu prijavljivale nasilje muških članova porodice i čije je ubistvo moglo biti spriječeno da su institucije blagovremeno i profesionalno reagovale. U istom periodu, tri žene su preživjele teško ubistvo u pokušaju, petoro djece je svjedočilo teškim ubistvima u porodici, a jedan otac je ubijen dok je štitio život kćerke i unučadi - ističu organizatori protesta.

Ove tri nevladine organizacije „najoštrije osuđuju institucije koje nijesu zaštitile Pojatić“ i traže da se „utvrdi lična odgovornost profesionalaca u tim institucijama, kako se ne bi ponavljali smrtni ishodi prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici“.

- Tražimo da se u slučajevima nasilja u porodici i nasilja nad ženama vrši obavezna procjena rizika, da se postupa proaktivno, u skladu sa principom dužne pažnje. Tražimo da Tužilaštvo detaljno istraži propuste službenika/ca nadležnih institucija koji ne poštuju principe dužne pažnje i hitnosti u postupanju. Tražimo hitnu izmjenu negativne prakse policije da upozorava počinioce nasilja, kao u slučaju ubijene D.P, umjesto da ih procesuira i evidentira - ističu iz Centra za ženska prava, Sigurne ženske kuće i SOS Telefona Nikšić.

Portal Analitika