Svijet

Dosije "Rajski papiri" otkriva mahinacije Elizabete, Trampa, Trudoa...

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara - ICIJ objavio je nove priloge o imovini svjetskih moćnika, skrivenim fondovima, of-šor računima i izbjegavanju plaćanja poreza.
Dosije "Rajski papiri" otkriva mahinacije Elizabete, Trampa, Trudoa...
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju je 13,4 miliona dokumenata pod zajedničkim imenom „Rajski papiri“. Kako navode članovi konzorcijuma iz 94 medijske kuće, u njima se, između ostalog, govori o of-šor sredstvima britanske kraljice, vezama saradnika Donalda Trampa i Rusa, tajnim poslovima bliskog saradnika kanadskog premijera Džastina Trudoa, ali i o još 120 političara i moćnika širom svijeta.

Takođe, u papirima se pominju veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Apple, Nike i Uber, kao i veze politike, privatnih finansija i korporativnih giganata, te njihovi zajednički napori za izbegavanje plaćanja poreza i „maštoviti manevri“ njihovih knjigovođa.

„Rajski papiri“ govore o novcu koji je Trampov saradnik dobijao od energetske kompanije iz Rusije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, o 13 miliona dolara koje je preko of-šor kompanija ulagala kraljica Elizabeta Druga, o poslovima bivšeg američkog generala Veslija Klarka, o Alfredu Guzenbaueru, koji je u regionu poznat kao savjetnik srpskih vlasti, ali i o novcu koji su preko državnih kompanija Rusi „upumpali“ u Facebook i Twitter...

Kako se navodi, iza investicija ruskog milijardera Jurija Milnera u Silicijumsku dolinu stoji „lavirint of-šor kompanija“, ali i novac ruske VTB banke i giganta Gasproma.

U „Rajskim papirima“ se spominju i imena ključnih ličnosti iz industrije zabave i sporta, i načini na koje oni na legalan način „čuvaju“ svoje bogatstvo od poreznika.

Kako prenosi BBC, govori se i o poslovanju u engleskoj Premijer ligi i vezama ruskih tajkuna sa fudbalskim klubovima Arsenalom i Evertonom.

I ovog puta novinari ističu da se u papirima spominju legalna poslovanja preko of-šor kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon.

Kao i prethodne objave novinara istraživača, kada su redakcije okupljenih pod platformom ICIJ objavile „Panamske papire“, ključne dokumente je i ovog puta dobio njemački „Zidojče cajtung“.

Na svom sajtu ICIJ navodi ključna otkrića „Rajskih papira“:

- of-šor aktivnosti 120 političara i svjetskih lidera, među kojima su i britanska kraljica i 13 bliskih saradnika i donatora predsjednika SAD

- „poreske vratolomije“ više od 100 multinacionalnih korporacija, među kojima su Nike, Apple i proizvođač botoksa Alergan

- velike kupovine korporacija u Africi i Aziji, preko Mauricijusa i Singapura zbog poreskih olakšica

- detalji o tome kako vlasnici aviona i jahti, među kojima su pripadnici aristokratije i sportske zvijezde, koriste Ostrvo Men kako bi izbjegavali poreze na luksuz i pokretnu imovinu

- tajni poslovi i skrivene kompanije povezanim sa korporacijom Glenkor

B92

Portal Analitika