Abiznis

Neto dobit Instituta 1,06 miliona eura

Institut „Simo Milošević“ završio je treći kvartal sa neto dobitkom od 1,06 miliona eura, 1,7 puta većim u odnosu na isti period prošle godine.
Neto dobit Instituta 1,06 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Poslovni prihodi kompanije, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, na kraju septembra su bili 6,4 odsto viši i iznosili su 8,81 milion eura.

Poslovni rashodi Instituta, s druge strane, porasli su 1,8 odsto na 7,58 miliona eura, od čega se najviše odnosilo na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode, 4,09 miliona eura.

Troškovi amortizacije i rezervisanja iznosili su 567.580 eura, a materijala 1,7 miliona eura. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,19 miliona eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju septembra je iznosila 66,81 milion eura, i bila je neznatno manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 1,04 miliona eura.

Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su 2,82 miliona eura, a kratkoročna 2,22 miliona eura. Odložene poreske obaveze iznose 23.660 eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Vlada Srbije posjeduje 25,94 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto. Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto, dok je iza HB Zbirnog kastodi računa 1 skriveno 1,25 odsto akcija. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

Institut „Simo Milošević“ četiri puta je bezuspješno nuđen na prodaju. Britansko-američki konzorcijum International Wellness Group - IWG jedini je dostavio ponudu na posljednji tender, nakon čega je u novembru 2015. godine potpisan kupoprodajni ugovor sa predstavnicima Vlade.

Ugovor je raskinut u maju prošle godine, jer IWG nije realizovao ugovorne obaveze koje je trebalo da ispuni u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora, što je bio uslov za zatvaranje transakcije.

Predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović najavio je ranije da bi novi tender za privatizaciju Instituta trebalo da bude raspisan u drugoj polovini ove godine.

Mina-business

Portal Analitika