Fudbal

Cetinje: Počele pripremne aktivnosti na izgradnji novog fudbalskog stadiona

Radovi na izgradnji novog fudbalskog stadiona na Cetinju počeće 13. novembra, 60 godina nakon otvaranja sadašnjeg stadiona na Obilića poljani. U toku su pripremne aktivnosti za početak radova i postavljanje zaštitne ograde.
Cetinje: Počele pripremne aktivnosti na izgradnji novog fudbalskog stadiona
Portal AnalitikaIzvor

Projekat izgradnje novog stadiona vrijedan je gotovo 9 miliona eura, a realizuju ga Prijestonica Cetinje, Vlada Crne Gore i Fudbalski savez Crne Gore.

Novi stadion, po svojim karakteristikama, zadovoljavaće najzahtjevnije standarde UEFA, čime će se stvoriti uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica i utakmica nacionalnih selekcija.

Ukupan kapacitet stadiona iznosiće 5 hiljada i 192 gledaoca, dok je organizaciono podijeljen na četiri segmenta.

Istočni segment čini istočna tribina kapaciteta 2 hiljade i 103 gledaoca na tribini i 98 u ložama.

Zapadni segment je u arhitektonsko gradjevinskom smislu sličan istočnom, ali je distribucija sadržaja dijelom izmijenjena, prilagodjeno potrebama fudbalskih ekipa, delegata i osoblja na utakmicama, kao i zahtjevnim potrebama medija. Zapadna tribina stadiona je kapaciteta 2 hiljade i 129 gledalaca na tribini i 145 u ložama.

Sjeverni segment čini nenatkrivena tribina kapaciteta 717 mjesta rezervisana za gostujuće navijače, dok južni segment čini prizemni dio opredijeljen za komercijalne sadržaje orjentisane na pristupni trg.

Radove izvodi firma „Erlang“ a rok završetka je tri godine.

Postojeći stadion otvoren je 1957. godine i u to vrijeme bio je objekat koji je ispunjavao kriterijume za odigravanje mečeva i u najvišem domaćem takmičarskom rangu. Prvi fudbalski meč na tom stadionu Lovćen je odigrao protiv dubrovačkog GOŠK-a (2:1), u okviru tadašnje druge savezne lige.

Najposjećeniji sportski događaj na stadionu bio je duel osmine finala Kupa Jugoslavije između Lovćena i zagrebačkog Dinama, odigran 28. februara 1971. godine, kada je prema procjenama prisustvovalo oko 6.500 gledalaca.

Današnji drugoligački meč između ekipa Cetinja i Čelika biće posljednja zvanična utakmica na postojećem stadionu na Obilića poljani.

Portal Analitika