Društvo

ĐUKANOVIĆ: Virdžine i u 21. vijeku

Sociolog Andrija Đukanović kaže da zabrinjava činjenica da u vrijeme kad su prava žena i djece na najvišem mogućem nivou, kod nas još svjedočimo pojavama kakve su selektvni abortusi.
ĐUKANOVIĆ: Virdžine i u 21. vijeku
Portal AnalitikaIzvor

 - Veći dio društva spreman je da osudi takvu pojavu, religijske vođe su oštro protiv toga, a u stvarnosti jedan dio naših sugrađana je spreman da uzme život djetetu zbog pola. Još jedna pojava koja nas nažalost opisuje kao društvo koje ne uspijeva da se izbori sa svojim slabostima. Dakle, još su živi obrasci ponašanja koji su morali ostati za nama, a koji proizvode najteže moguće posljedice – kaže Đukanović za Pobjedu.

 On podsjeća da je sin kao nasljednik porodice koji treba da nastavi porodično stablo oduvijek imao ogroman značaj u životu svake porodice.

- Dobijanje sina proslavlja se na poseban način i to se smatra kao neka vrsta blagoslova. Poznato je da su kod nas postojale i tzv. virdžine odnosno na svaki način pokušavalo se pred drugima prikazati da porodica ima sina i da će se prezime produžiti. Dublje gledano ovakve pojave mogu se smatrati kao proizvod nadmoći muškarca nad ženom.

Žene koje urade abortus zbog pola to najčešće opravdavaju potrebom da udovolje muževim željama. Dakle muškarac, odnosno muž mora biti zadovoljan. Žena koja ne „ispuni“ svoju svrhu može biti i u velikoj mjeri jeste predmet omalovažavanja i smatrana je manje vrijednom. I pored svih procesa emancipacije i modernizacije dobar dio žena ostaje u naučenim modelima i ulogama. Nijesu spremne da izađu iz naslijeđenog ponašanja, a često su i uslovljene da žive i rade onako kako im muškarci kažu – kaže Đukanović.

Portal Analitika