Politika

Nikolić: Umjesto krize sistema bojkot izazvao krizu u opoziciji

Poslanici Demokratskog fronta vratili su se u Skupštinu svjesni da je bojkot propao, te da je umjesto željene krize sistema, on zapravo doveo do krize opozicije u cjelini – ocijenio je u intervjuu za Pobjedu Miloš Nikolić, poslanik DPS-a.
Nikolić: Umjesto krize sistema bojkot izazvao krizu u opoziciji
Portal AnalitikaIzvor

On je pozdravio odluku Fronta da se vrati u Skupštinu, ali i poručio da su „odbijeni svi pokušaji opozicione opstrukcije Sistema“.

- Smatram da su crnogorske institucije u prethodnih godinu pokazale snagu i profesionalnost, budući da su odbijeni svi pokušaji opozicione opstrukcije sistema. Upravo je destrukcija i stalno atakovanje na sistem u cjelini osnovna matrica ponašanja čitave opozicije u posljednje dvije godine – kazao je Nikolić.

POBJEDA: Dio opozicije je, ipak, kategoričan u stavu da se neće vratiti u Skupštinu dok ne dobije datum za vanredne parlamentarne izbore. Kakav je Vaš komentar o tim stavovima tzv. građanske opozicije?

NIKOLIĆ: Tzv. građanskoj opoziciji bih poručio da su izbori 2016. bili legitimni, fer i sprovedeni u skladu sa najvišim standardima koji su rezultat upravo opozicionih zahtjeva. To su i oni posredno priznali tako što su na osnovu tih izbora formirali vlast u Kotoru i Budvi.

Prema tome, u ovim političkim okolnostima ne postoji bilo kakva potreba za ponovnom provjerom izborne volje birača. Smatram da je istrajnost u bojkotu koji je doživio krah pokazatelj dosljednosti u pogrešnosti koja je konstanta crnogorske opozicije.

Izbori će biti u redovnom roku i pozivam kolege da do tada svi zajedno radimo posao za koji su nas građani birali u institucijama sistema.

POBJEDA: Kao član Radne grupe za primjenu OEBS-ovih preporuka i analizu izbornog zakonodavstva, očekujete li da bi opozicija ipak mogla promijeniti stav i odlučiti da učestvuje u radu tog tijela?

NIKOLIĆ: Duboko se nadam promjeni stava opozicije. Ipak, svjestan sam koliko je opozicija „zaglibila“ u sopstvenu neodgovornost prema onome što su državni interesi i ispunjenje obaveza na tom putu.

Elementarna politička, profesionalna i ljudska ozbiljnost morala bi navesti opozicione kolege da se priključe Radnoj grupi kako bismo zajedno radili na poboljšanju izbornog sistema.

Međutim, imajući u vidu kakvo je bilo njihovo ponašanje prethodnih godinu, mislim da to od njih teško možemo očekivati.

 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika