Kultura

LONDON CALLING: Novembar noar

Kako je ove sedmice sve nekako bilo u crno-bijelom tonu, bioskopi su smjestili nekoliko noara na „jelovnike“. Glavni dezert bio je klasik „Double Indemnity“ u kombinaciji sa ukusnim koktelima za gledaoce.
LONDON CALLING: Novembar noar
Portal AnalitikaIzvor

Kada se završi oktobar i dođe vrijeme za vraćanje kazaljke na satu za jednu imaginarnu crticu, naglo se promijene sve tipične karakteristike Londona i onih koji uživaju u ovom gradu.

Nagli pad temperature prati drugačija atmosfera na ulicama. Manje je žurbe i vike, restorani su ispunjeni do posljednjeg mjesta, bioskopi se nadmeću kome će prvom pasti na pamet da pusti neki stari noar iz četrdesetih...

02-centar-gradaLežernije ulice

Ove mini izmjene uglavnom traju samo do decembra kada počinje apsolutno praznično ludilo na ulicama. Zato ovdje često možete da čujete od lokalaca: „Uživajte u novembru do maksimuma - neće dugo potrajati“.

Srećom, iako je temperatura opala, londonskog sunca ne fali, pa lijepo vrijeme u kombinaciji sa zelenim površinama nudi mnoge ležerne mogućnosti. Dok lišće čini čuda po istočnom dijelu grada, gdje ima više zelenih površina, ulice se polako prazne u centralnom dijelu Londona.

„Praznjikava“ igra je ključna prednost vlasnika kafića i restorana koji vode borbu da privuku sladokusce. Ova borba je najočiglednija kada se u nekom popularnom dijelu grada pojavi novi restoran koji mora da se izbori za mjesto pod suncem. Ove sedmice to je bio tipični američki „mesožderski“ bar „Grill Stock“, na čijem su otvaranju posjetioci dobijali besplatnu hranu uz pintu piva. Suvišno je govoriti koliko je ljudi čekalo ispred bara, u nadi da će biti te sreće da nešto pojedu uz kriglu točenog.

03-poster-vajlderovog-filmaKlasici i kokteli

Čudnjikavi novembar počeo je na krajnje noarski način. London važi za evropski centar blokbastera, ali takođe je jedanod rijetkih oldskul primjera gradova koji još imaju bioskope koji puštaju stare filmove - od nezaobilaznog i vjerovatno najpopularnijeg „Prince Charles Cinema“ do simpatičnog „The Electric“ u Šordiču. Ovih bioskopa ima sasvim dovoljno da podsjete na neko jednostavnije vrijeme.

Kako je ove sedmice sve nekako bilo u crno-bijelom tonu, bioskopi su smjestili nekoliko noara na „jelovnike“. Glavni dezert bio je noarski klasik „Double Indemnity“ (Bili Vajlder, 1944)u kombinaciji sa ukusnim koktelima za gledaoce.

04-kokteli-uz-filmske-projekcije

Iako je novembar tek počeo, čini se da ovom mjesecu punom pozitive nema kraja. S obzirom na to da uskoro slijedi užurbani decembar, ovaj uljuljkani mjesec poslužiće Londoncima kao idealna uvertira u praznično ludilo.

Leila MURSELJEVIĆ

FOTO: pinterest.com / Leila Murseljević

Portal Analitika