Svijet

Tramp nije siguran hoće li Tilerson ostati državni sekretar

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je sinoć kako nije siguran hoće li državni sekretar Reks Tilerson ostati na toj funkciji do kraj njegovog mandata u Bijeloj kući.
Tramp nije siguran hoće li Tilerson ostati državni sekretar
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu za Fox News Tramp je napao Stejt Dipartment, na čijem je čelu Tilerson, i kazao da samo on kao predsjednik može voditi američku vanjsku politiku.

"Onaj ko je bitan sam ja", rekao je Tramp, prenose agencije

Upitan planira li da zadrži Tilersona na funkciji do kraja mandata, Tramp je rekao: "Vidjećemo. Ne znam".

Tramp je u petak krenuo na dužu azijsku turneju s Tilersonom, s kojim se posljednjih mjeseci više puta razilazio u mišljenju. Napetosti su porasle prošlog mjeseca zbog medijskih navoda o tome da je Tilerson nazvao Trampa "debilom".

11306tilersonNBC News izvijestio je da je američki državni sekretar nazvao Trampa "debilom" nakon ljetošnjeg sastanka u Pentagonu i ujedno zaprijetio ostavkom zbog nepremostivih razlika s predsjednikom.

Tilerson je kasnije rekao da nije razmišljao o ostavci, a Tramp da imaju dobre odnose, iako je kritikovao Tilersona kao slabog.

Tilersonov Stejt Dipartment takođe je u sukobu sa Bijelom kućom oko globalnih pitanja poput rastuće napetosti oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Tramp je Foxu rekao da su mnoga mjesta u ministarstvu nepotrebna, te da "nije srećan" sa dijelom osoblja.

Portal Analitika