Društvo

Zenka: Zakon o upotrebi nacionalnih simbola optimalno rješenje za manjine

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka podsjetio ga je da tokom javne rasprave nije bilo sugestija na nacrt zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola. Ministar Zenka je u izjavi za Pobjedu istakao da niko ne kaže da je Prijedlog zakona idealan, ali da je optimalno rješenje za sve manjine u Crnoj Gori, makar što se tiče upotrebe nacionalnih simbola.
Zenka: Zakon o upotrebi nacionalnih simbola optimalno rješenje za manjine
Portal AnalitikaIzvor

Zenka je pojasnio kako su nacionalni simboli sada dozvoljeni samo u političkim aktivnostima, na svadbama i drugim privatnim proslavama, te u institucijama čiji je osnivač opština u sredinama u kojima manjina čini iznad pet odsto stanovništva.

U izjavi za Pobjedu podsjetio je da je zakon rađen nekoliko godina, da su organizovane i javne rasprave, ali da sa njih nijesu stigle bilo kakve sugestije.

- Sve nacionalne zajednice bile su obaviještene, kao i nacionalni savjeti. Tražili smo od njih sugestije i sve je rađeno u koordinaciji sa njima – kazao je Zenka.

Pojasnio je da će se u skupštinskoj proceduri zajedno sa ovim prijedlogom zakona naći i izmjene Zakona o javnom redu i miru i izmjene Zakona o upotrebi državnih simbola.

U radnoj grupi za izradu nacrta ovog zakona bili su predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnici svih nacionalnih savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, dva predstavnika Skupštinskog odbora za ljudska prava i slobode, kao i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i kulture i ombudsmana.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika