Društvo

Komisija se nije izjasnila o smjeni Pešića

Komisija Senata Univerziteta Crne Gore za ispitivanje uslova za opoziv koja se bavila prijedlogom Instituta za biologiju mora da se profesor Vladimir Pešić razriješi članstva u Upravnom odboru UCG sačinila je izvještaj iz kojeg se ne može jasno zaključiti kakvo je, zapravo, njeno mišljenje o ovom slučaju.
Komisija se nije izjasnila o smjeni Pešića
Portal AnalitikaIzvor

U nemuštom zaključki izvještaja Komisije, kojom je predsjedavao profesor Milan Marković, a članovi su profesor Nenad Šoškić i predsjednica Studentskog parlamenta Sara Arianna Serhatlić navedeno je kratko da su mišljenja ,,da su se stekli uslovi da Senat odlučuje po prijedlogu ovlašćenog predlagača Instituta za biologiju mora od 11. oktobra“.

Konstatovali su i da je prijedlog Instituta ,,obrazložen“. Komentarišući ovaj izvještaj, Pešić je za Pobjedu kazao da je ovo prava slika i Komisije i Senata i akademske zajednice, ali i studenata. - Nedostatak hrabrosti da se iznese svoje mišljenje. Nevjerovatna lakoća poslušnosti - rekao je on, dodajući da Komisija nije imala hrabrosti da iznese argumente i mišljenje. Institut više ne želi Pešića u Upravnom odboru, jer su za njih nedopustivi njegovi javni istupi u kojima podržava smijenjenu rektorku Radmilu Vojvodić i kritikuje Univerzitet.

 Smatraju, takođe, da se njegove izjave duboko kose sa profesionalnim načelima akademskog djelovanja. Pešić je nedavno ,,na saslušanju“ pred Komsiijom odbacio ove optužbe, te je rekao da je ovaj slučaj konstruisan kako bi mu se nanijela lična i profesionalna šteta. Senatu je stigla još jedna odluka Instituta koji je, imajući u vidu Pešićevo izjašnjenje, opet zatražio njegov opoziv. Hoće li Pešić biti smijenjen ili ne, odlučiće senatori na sjednici u ponedjeljak, tajnim glasanjem.

Portal Analitika