Crna hronika

Dedović priznao da je bio član „kavačana“ i da je pratio "škaljarce"

Kotoranin Ilija Dedović juče je u podgričkom Višem sudu priznao da je u avgustu 2015. godine postao član kavačke kriminalne grupe koju je predvodio Slobodan Kašćelan, kojem se sudi u odsustvu jer je nedostupan crnogorskim vlastima.
Dedović priznao da je bio član „kavačana“ i da je pratio "škaljarce"
Portal AnalitikaIzvor

Dedović je potvrdio navode Tužilaštva da su pomoćnik policije u Kotoru Zlatko Samardžić, kapetani duge plovidbe Igor Andrić, Tripo Moškov i nedavno ubijeni Goran Lenc povezani sa „visokorangiranim članovima kavačkog klana“.

Zadatak

Dedović je juče ispričao da je preko Kašćelanovog tjelohranitelja upoznao Milana Kneževića za kojeg je u početku pristao da obezbjeđuje okolinu zgrade u kojoj živi sa prodicom.

- Moj zadatak je bio da uveče nadzirem ko se kreće oko zgrade u kojoj Knežević živi sa porodicom i da vodim računa da mu neko ne podmetne bombu pod automobil. Skrenuo mi je pažnju da posebno povedem računa ukoliko u blizini zgrade primjetim braću Vukotić, vođe škaljarskog klana, Balšu Mančića, Ljuba Krivokapića i Marka Martinovića, bivšeg SAJ-ovca, jer su oni, kako je tvrdio, mogli da mu ugroze život – ispričao je Dedović.

Poslije mjesec, Knežević mu je za 2.000 eura kupio automobil „pežo 206“ koji je Dedović koristio kada bi trebao da odradi nešto za članove kavačke grupe. Obaveza mu je bila i da tim automobilom patrolira Kotorom i vodi računa da li se u gradu pominju imena „Cuca i Mesar“.

Novac

Tvrdio je da je po instrukcijama Milana Kneževića u nekoliko navrata uzimao 15.000 do 30.000 eura od Kašćelana koje je „ukrupnjavao“. Taj novac bio je namijenjen za inostranstvo, a slat je u knjigama sa debelim koricama.

Dedović je bio decidan da je Kašćelan bio na vrhu ljestvice ove kriminalne organizacije, s obzirom da je bio dominantan u odnosu na ostale članove kavačke grupe koji su po njegovim uputstvima i instrukcijama obavljali zadatke.

Da je Kašćelan vodio glavnu riječ, Dedović je shvatio kada je Knežević koji mu je direktno bio nadređen odbio da porazgovara sa Kašćelanom vezano za nestanak 2.000 eura.

Dedović je pojasnio da mu je taj novac volšebno nestao i da je nakon toga Kašćelan nasrnuo na njega.

- Đurišić je pokušao da me zaštiti tada ali je Kašćelan napao i njega. Kada sam se požalio Kneževiću, on mi je rekao da mi ne može pomoći jer je Kašćelan glavni – ispričao je Dedović.

U odbrani se osvrnuo na još jednu svoju ulogu u toj grupi - praćenje zapisa kamera koje su bile postavljene kroz Kotor, a koje su pripadale „kavačanima“.

- Video zapise tih kamera pratio sam i pregledao sa ekrana koji su bili instalirani u stanu Slobodana Kašćelana - rekao je on.

Kriptovani telefon

Ustvrdio je i da je od Kneževića dobio kriptovani telefon na kojem je mogao komunicirati samo sa osobama koje su bile memorisane u imeniku.

- Milan Knežević je bio memorisan pod nazivom NO1, njegov brat Miloš Knežević – Mali, Tripo Moškov – general, Igor Andrić - kapo i Goran Lenc – fudbaler – objasnio je Dedović.

Navodi da mu je pojašnjeno da je taj telefon siguran i da ne može biti kontrolisan.

Dodao je da je sada pokojni Lenc po naređenju svoga šefa u Podgorici odnio oko 15.000 eura. Kada su otkrivene kamere po Kotoru, Dedović navodi da ga je pozvao Knežević i rekao da će mu platiti advokata i saopštio da više ne radi za njih.

- Rekao mi je da ništa ne govorim. Da će sačekati suđenje i ako nešto kažem da će mi biti mala Amerika - objasnio je on.

Dodao je da su, kad je trebalo da se skidaju kamere, došli Moškov i Igor Andrić da ga zovu da to mora da se odradi. Tvrdi da im je rekao da to ne rade jer ih policija nadgleda šta se dešava.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika