Abiznis

OKRUGLI STO: Koncesije za luke od lokalnog značaja u zoni morskog dobra

U organizaciji Javnog prduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore juče je u multimedijalnoj sali Opštine Tivat organizovan okrugli sto na temu "Koncesije za luke od lokalnog značaja i objekte obalne infrastrukture i vlasništvo u zoni morskog dobra".
OKRUGLI STO: Koncesije za luke od lokalnog značaja u zoni morskog dobra
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnik direktora Javnog preduzeća i rukovodilac Službe za upravljanje lukama od lokalnog značaja Dragoljub Marković kazao je da javno preduzeće kome pripadaju luke od lokalnog značaja, kao i ostali objekti obalne infrastrukture imalo potrebu da organizuje ogrugli sto jer je pomenuta tema važna, a oko njene primjene ima dosta otvorenih pitanja.

Cilj okruglog stola zapravo je bila razmjena iskustavau upravljanju lukama od lokalnog značaja i iskustva u zaključivanju koncesionih ugovora, a ista su podijeljena sa kolegama iz Hrvatske, kojiimajuprilično iskustva u ovoj oblasti

Na okruglom stolu se govorilio se o vlasničko-pravnim odnosima i upravljanju lukama odl okalnog značaja, odnosno gradskim marinama sa komunalnimv ezovima,aliI ostalim objektima obalne infrastrukture, pontama i mandraćima.

Na okruglom stolu su učestvovali dipl.iur.Loris Raksa Pomorskog fakulteta u Rijeci koji je istakao da je prikaz ove teme zanimljiviji u tome što su sistemi Hrvatske i Crne Gore različiti u dijelu definisanja samog zemljišta na kome se dobro nalazi. On je govorio na temu „Opšte i javno dobro, pojam morskog dobra i javne upotrebe, odnos koncesije i ugovora o zakupu, odnos javnog i privatnog“

Učesnici su bili  i prof dr Branislav Radulović  koji je govorio na temu „Upravljanje morskim dobrom, zaštita javnog interesa, valorizacija i evidencija (katastar) javnog dobra“, prof. dr Gordan Stanković na temu: „Pravo na komunalni vez i Problemi vezanim za komercijalne vezove“, doc. drsc. Iva Tuhtan Grgić na temu: „Važnost studije opravdanosti davanja koncesije i kriterijumi za izbor koncesionara“ i doc. dr sc. Andriana Vicenca Padovan na temu: „Ovlašćenja organa koji upravljaju lukama“

U diskusiju se aktivno uključilii predstavnici Uprave za imovinu, Uprave za nekretnine, Opštine Bar, Mjesene zajednice Krtoli ali i veliki broj građana zainteresovanih za navedenu temu.

Zaključci okruglog stola naći se u posebnoj Publikaciji koja je planirana da se izda sa temama o kojima su govorili učesnici.

 

Portal Analitika