Kultura

Gunpowder, E02: Spaljivanje vjere

Nemamo pojma šta gazi i vuče Gaja Foksa. Osveta? Vjera? Mržnja? Ne znamo, ali želimo da saznamo dok gledamo Kalenove oči bolesne od ćutnje i ludila.
Gunpowder, E02: Spaljivanje vjere
Portal AnalitikaIzvor

Svako misli da je njegova vjera najbolja dok ne vidi da njeni pripadnici rade iste strašne stvari kao poklonici drugih religija. Trenutak spoznaje da „prava vjera“ ne postoji mora da izgleda strašno. Teško, razorno i nepodnošljivo - osim ako emotivno uzdrmanog vjernika ne igra Kit Harington.

U drugoj epizodi mini-serije „Gunpowder“, Robert Kejsbi (Harington) i njegov rođak Tomas Vintur (Edvard Holkraft) otputovali su u Španiju.

Propali udarci

Predvodnici „Barutne zavjere“ otišli su da traže podršku od katoličke braće da zbace kralja Džejmsa Prvog zbog progona vjernika u Engleskoj. Na veliku žalost zavjerenika, španskoj vlasti je mnogo važnija trgovina od sudbine vjernika.

Kejtsbi umjesto zvaničnog „ne“ dobija vrlo slikovit odgovor – lomaču na kojoj gore dva Jevreja. Španija nije ništa drugačija od Engleske. I tamo se vodi računa o nasilnoj „zaštiti prave vjere“ i spaljivanju lažnih religija.

Nažalost, odličnu scenu i poruku razvodnjavaju Haringtonova gluma i apsolutna nezainteresovanost scenarista da prikažu kako ovo saznanje utiče na glavnog lika, a ovo je samo prvi u nizu propuštenih emocionalnih udaraca koje je mogao da zada Robert Kejtsbi.

Drugi je uslijedio tokom njegovog razgovora sa sinom kog moli za oproštaj. Nije mogao da voli dječaka, kriveći ga zbog smrti voljene žene poslije porođaja. Za neuspjelost scene ipak nije toliko kriv Harington, koji ponešto umije da uradi sa likom dok ima šta da priča ili barem mač da njime vitla. Veći krivac je ubrzavanje priče zbog formata od tri epizode. Teško je povjerovati u iskrenost ove scene jer nijesmo imali šansu da dovoljno dobro upoznamo Kejtsbija.

Male šanse

Što je najbizarnije od svega, Kejtsbi jeste jedan od rijetkih likova kojima je posvećena pažnja u „Gunpowderu“. Ostali zavjerenici predstavljaju samo imena, a ne ljude od krvi, mesa i goruće želje da čizmom nagaze kraljevo lice. Scenaristi nešto malo petljaju oko sveštenika sa moralnom dilemom (sjajni Piter Mulan) i vrtese oko Kejtsbijeve rođake An Vou (Liv Tajler), ali i dalje nedovoljno da bi mogli da zainteresuju i vežu publiku za likove.

S druge strane, vezivanje za Gaja Foksa (Tom Kalen) teče čak i suviše glatko, s obzirom na to da njegovi motivi uopšte nijesujasni. Nemamo pojma šta ga gazi, boli i vuče. Osveta? Vjera? Mržnja? Srdžba radi srdžbe? Ne znamo, ali želimo da saznamo dok gledamo Kalenove oči bolesne od ćutnje i ludila.

Ostala je još jedna epizoda do kraja „Gunpowdera“. Šanse da nešto uskoro eksplodira su male, baš kao i tog 5. novembra 1605. godine kada je propala „Barutna zavjera“.

M. I.

FOTO: telegraph.co.uk

Portal Analitika