Kultura

The Walking Dead, S08E02: Povratak nesvrstanog

Kirkman i Nikotero šokirali su fanove vraćanjem jednog od likova koje smo zaboravili i ostavili negdje u prvoj sezoni. Međutim, najvažnije se dogodilo nekoliko sekundi ranije - isprogramirani Morgan ubica se vratio.
The Walking Dead, S08E02: Povratak nesvrstanog
Portal AnalitikaIzvor

Nije tajna da kreatori serijala „The Walking Dead“ vole da nas vrate na status kvo. Ipak, druga epizoda je dokazala da famozni tandem Kirkman-Nikotero može da šokira čak i najvjernije navijače. Stigao nam se jedan od likova koje smo, malo je reći, zaboravili i ostavili negdje u prvoj sezoni!

Međutim, najvažnije se dogodilo nekoliko sekundi ranije - dobri stari isprogramirani Morgan ubica se vratio. 

Ipak, do tog krajnje zanimljivog trenutka je trebalo doći, s obzirom na to da je epizoda „The Damned“ bila prilično prokleta, od starta. Samo su nas nervirali dosadnjikavi zumirani snimci vodećih lica Aleksandrije umontirani u mističnu muziku. 

Kerol i Izikel su upali u očekivanu zamku Spasilaca, koja je na kraju pretvorena u potpuni promašaj - i režiserski i ratni. Uz katastrofalan scenario, ovaj dio epizode slobodno se mogao zaobići.

S druge strane, Tara i Isus imali su vrlo zanimljiv sudar sa moralom. Ubiti ili ne, pitanje je sad. Isus bira opciju dva koja je ostavila mnoge da se zapitaju da li je postao dupli agent. Ako jeste, to bi bio krajnje neočekivani obrt koji liči na Kirkmana. 

Dok su Kerol i Izikel pravili nove planove, uslijedio je nimalo slučajan osvrt na Morgana. Leni Džejms koji od početka serijala igra Morgana do perfekcije još jednom je dokazao koliko je važan za Kirkmanov koncept. 

Precizna gluma i nimalo proračunat pristup ovako komplikovanom liku čine ga nezaobilaznim za Kirkmana kome je prijeko potrebna neka jaka figura pored Rika i Derila. Ako smo nešto naučili nakon ove epizode to je da Morgana ništa neće zaustaviti - nesvrstani se vratio.

U velikom finalu pratili smo naš omiljeni duo Rik-Deril koji se, neobjašnjivo, našao u napuštenoj zgradi. Još jedna od režiserskih grešaka ili namjenskih zaobilaznica? Nakon odvajanja Deril je nestao, a Rik prerastao u onog upečatljivog lika, čiji je dio skripta ove sedmice bio krajnje zanimljiv.

Ulazak u jednu od prostorija Spasilaca, u kojoj se po njegovom saznanju drži oružje, donio nam je još jednu moralnu priču. Rik je bez milosti ubio jednog od Spasilaca koji je samo želio da zaštiti malu ćerku. Da stvar bude teža Rik nije bio sam - s leđa mu je prišlo dobro poznato lice iz Atlante. Morales je sada očigledno daleko od čovjeka kog pamtimo iz prve sezone. Šta će Morales učiniti sljedeće saznaćemo naredne sedmice u epizodi „Monsters“.

L. M.

FOTO: amc.com

 

Portal Analitika