Politika

Đukanović ne isključuje predsjedničku kandidaturu

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Milo Đukanović nije isključio mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima naredne godine. On je rekao da kandidatura nije u njegovim planovima, ali da će "biti odgovoran ukoliko budu postojali opravdani razlozi za angažmanom".
Đukanović ne isključuje predsjedničku kandidaturu
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je novinarima nakon međunarodne konferencije "Izazovi na putu ka Evropskoj uniji" u Bečićima, saopštio da u DPS-u još uvijek nisu počeli razgovori o predsjedničkom kandidatu.

- Imamo dovoljno vremena da negdje u drugoj polovini ovog mjeseca počnemo da radimo na tome da definišemo ko bi mogao da bude kandidat koji bi sa najviše šansi ušao u izbornu trku, jer imamo imperativ pobjede. Već sam vam kazao da to (predsjednička kandidatura prim. nov) nijesu moji planovi. Imam potpuno druge planove. Ali sam, takođe, kazao da sam do te mjere odgovoran i senzibilan prema onome što su potrebe – makar partije, a da ne govorim dalje od toga – ako u nekom trenutku budu postojali opravdani razlozi za neki angažman. Kao čovjek koji je već dao 27, 28 godina nekim poslovima, ne znam šta bih sada mogao da stavim ispred onog što je očuvanje i dalja afirmacija tekovina savremene Crne Gore. Vjerujem da za tim neće biti potrebe. U DPS-u jednako tako postoje ljudi koji su spremni da istrče tu trku i da pobijede – istakao je on.

Upitan da prokomentariše medijske spekulacije o eventualnoj predsjedničkoj kandidaturi premijera Duška Markovića, Đukanović je rekao da aktuelni predsjednik Vlade ima kapacitete za to, ali da "leteće izmjene" nisu karakteristične za DPS.

"Ne pristajemo na ucjene opozicije"

Đukanović je naveo da je odnos vlasti i opozicije u krizi zbog toga što se opozicija nije pridržavala pravila dogovorenih za vrijeme tzv. Vlade izbornog povjerenja. Kaže da vlast ne štedi na pozivima opoziciji za povratak u parlament i ulazak u Vladu, ali to, prema njegovim riječima, nije njihova ambicija.

- Opozicija, prije svega njen dio koji je bio plaćen iz inostranih centara, treba da isporuči drugi proizvod nalogodavcima – prijevremene izbore da bi se stvorili uslovi da se revidira strateški, državno-politički kurs Crne Gore. Mi na to ne pristajemo – podvlači lider DPS-a.

On je rekao da je vlast spremna da razgovara sa opozicijom o preporukama OEBS-a, ali da ne zna kada će se to dogoditi.

- Mi na tome radimo. Pokušavamo da izađemo sa gotovom ponudom kada opozicija bude spremna da razgovara i da tako skratimo period do usvajanja zakona iz izbornog sistema. Ne dolazi u obzir da to obezbjeđujemo uz cijenu da poništavamo demokratsku proceduru koja se dogodila u oktobru i da pristajemo na ultimatume i ucjene i poništavamo ono što je bio herojski otpor crnogorske biračke javnosti u odnosu na pritiske koji su se događali u oktobru 2016. godine – rekao je Đukanović.

"Apsolutna pobjeda na lokalnim izborima"

Bivši premijer je saopštio da očekuje apsolutnu pobjedu DPS-a na lokalnim izborima koji će se 26. novembra održati u četiri crnogorske opštine. Kampanja DPS-a će, kaže Đukanović, biti onakva na kakvu je crnogorska javnost navikla.

- Oni (opozicija prim. nov) govore šta bi učinili kad bi dobili šansu, a mi moramo da govorimo o tome šta smo uradili jer tu šansu već koristimo. Tako da je naša kampanja uvijek dominantno pozitivna - zaključio je lider vladajuće partije.

N.D.

Portal Analitika