Društvo

Siništaj: Ne mogu zakonom da se smanjuju Ustavom zagarantovana manjinska prava

Nijesam zadovoljan Predlogom zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola. Sve što je manje od onoga što je zagaratovao Ustav, krivica je i Nacionalnog savjeta Albanaca iz razloga što nisu na vrijeme uradili nešto što je trebalo - uputiti pismo ministru unutrašnjih poslova i rekli što je naš izbor, stav je odbornika Građanske inicijative u gradskoj opštini Tuzi i bivšeg poslanika Vaselja Siništaja.
Siništaj: Ne mogu zakonom da se smanjuju Ustavom zagarantovana manjinska prava
Portal AnalitikaIzvor

- Postoji u Ustavu peti dio: Posebna – manjinska prava u kome imate Član 79 koji, od tačke 1 do 13, između ostalog navodi da je pripadnicima manjina, manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, zagarantovano pravo isticanja i izbora nacionalnih simbola. Nema potrebe niti razloga da se zakonskim propisima - a zakoni su akti nižeg ranga od Ustava - smanjuje to pravo. A onda, nema razloga ni da se, mimo tog Zakona o nacionalnim simbolima, i Zakonom o javnom redu i miru dodatno uskraćuje još neko pravo – izjavio je on za Portal Analitika.

Vlada Crne Gore usvojila je na jučerašnjoj Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola. Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka naveo je kako su oni sada dozvoljeni samo u političkim aktivnostima, na svadbama i drugim privatnim proslavama, te u institucijama čiji je osnivač opština u sredinama u kojima manjina čini iznad pet odsto stanovništva.

 - I ranije sam u Skupštini govorio: bio u Sidneju, Njujorku, Prištini, Tirani ili Podgorici, ja imam jedan jedini nacionalni simbol, zastavu. Ne radi se o državnoj zastavi, nego nacionalnom simbolu po kome su Albanci prepoznati kao, uostalom, i drugi manjinski narodi u svijetu.

Ako Crnogorci mogu slobodono koristiti zastavu Crne Gore kao nacionalni simbol u Vraki - iako je njih znatno manji broj nego što je nas ovdje sa 4,91 odsto - nema potrebe ograničavati njihovu upotrebu samo na nešto što su rođenje sina, svadbe i slično. Poštuje se država samim tim što imaš državljanstvo, a odnos države prema manjinama je upravo slika onoga što će sjutra biti odlika demokratija te zemlje – naglasio je Siništaj.

On smatra da je zakon predložen sa aktulenih pozicija unutar ministarstava, dodatno doprinio nezadovoljavajućem rješenju.

- Potpuno sam svjestan da će jednog dana neko reći da je naš predstavnik, Albanac, bio pomoćnik ministra koji je radio na zakonu. U tome leži razlog ovoga što se sada radi. Mi „svojom rukom“ pišemo po bijelom papiru, a papir sve trpi. I jednog dana će reći: „Sami su ovo uradili“ – dodao je.

Takođe se osvrnuo na nacionalne simbole i odnos Albanaca u Crnoj Gori prema državi u kojoj žive:

- Mi nemamo pravo mijenjati nacionalne simbole. Nacionalni simbol je nešto što svakoga nacionalno opredjeljuje. A, budite ubijeđeni, kada bi ljudi u Crnoj Gori cijenili državu i Crnogorce koliko ja, makar i pedeset odsto, bio bih zadovoljan. Međutim, nema izgrađenog povjerenja, niti je država normativnim aktima uzvraćala tu ljubav koju su građani iskazali prema državi – zaključio je Siništaj u izjavi za Portal Analitika.

K. J.

Foto: visit-ulcinj.com

Portal Analitika