Kultura

Izložba iranskog minijaturiste Mahmuda Farščiana u KIC-u

Izložba savremenog iranskog minijaturiste i likovnog stvaraoca Mahmuda Farščiana koja je nedavno otvorena u okviru manifestacije „Dani iranske kulture u Crnoj Gori“ može se vidjeti u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ do 7. novembra.
Izložba iranskog minijaturiste Mahmuda Farščiana u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

U okviru izložbene postavke koju čini 12 reprodukcija, nalazi se i jedno od izdanja čuvene knjige “Divan”, djelo iranskog pjesnika Muhameda Šemsudina Širazija poznatijeg kao Hafiz. Poseban pečat umjetničkom aspektu ovog izdanja zbirke dale su upravo minijature umjetnika Farščijana.

Profesor Mahmud Farščijan rođen je 1930. godine u Isfahanu i odrastao je uz tradicionalnu arhitekturu i iransku umjetnost. Završio je Akademiju lijepih umjetnosti u Isfahanu i radio je kao profesor slikarstva na Fakultetu lijepih umjetnosti Teheranskog univerziteta. 

Profesor Farščijan trenutno živi i radi u Njujorku. Njegovi radovi izloženi su u “The British Library”, “Freer Gallery of Art”, “Metropolitan Museum”, “Harvard University” i drugim galerijama širom svijeta. Vremenom je izgradio autentičan umjetnički izraz, bogat koloritom, naglašenom kreativnošću, inovativnošću i posebnim poimanjem prostora, kojim se izdvaja od svojih prethodnika u iranskoj minijaturi. 

Njegova djela inspirisana su religijskom literaturom, Kuranom, hrišćanskim i jevrejskim svetim spisima, kao i klasičnom persijskom poezijom, gnozom i tasavufom.

Portal Analitika