Abiznis

NLB: Nije bilo odliva depozita zbog negativne kamate

NLB Montenegrobanka nije imala nikakvih promjena u depozitima nakon što je uvela naknadu za upravljanje novcem građana i kompanija preko dva miliona EUR, saopštio je njen glavni izvršni direktor Martin Leberle.
NLB: Nije bilo odliva depozita zbog negativne kamate
Portal AnalitikaIzvor

“Još uživamo povjerenje klijenata i nijesmo imali nikakvih promjena u depozitima od uvođenja mjere naknade za upravljanje novcem. Oko 99,9 odsto depozita pojedinačno je manje od dva miliona EUR i ne podliježu naknadi, koja je svojevrstan padobran koji treba da zaštiti banku od rizika poslovanja i troškova”, kazao je Leberle Pobjedi.

Iz NLB su objasnili da se naknada usklađuje mjesečno sa stopom koju utvrđuje Evropska centralna banka (ECB). Referentna kamatna stopa ECB je nula, a na depozite minus 0,4 odsto.

Leberle je naveo da se u banci dogovaraju sa klijentima koji imaju depozite veće od dva miliona EUR.

“Razgovaramo i tražimo solucije koje odgovaraju i klijentima i banci”, rekao je Leberle.

Iz NLB tvrde da se ne radi o negativnoj kamati, već o naknadi.

“NLB je uvela naknadu (management fee) na kumulativne iznose depozita - avista i oročeni od dva miliona EUR i više, a obračunava se na depozite pravnih i fizičkih lica kad kumulativni iznos, posmatrajući zbirno depozite po viđenju i oročene, dostigne taj iznos”, saopštili su ranije iz banke.

IZVOR: Pobjeda

Portal Analitika