Politika

Zaev: Crna Gora stabilna, nema govora o makedonskom scenariju

Premijer Makedonije Zoran Zaev kaže da je Crna Gora stabilna država, lider evroatlanskih integracija u regionu i nemoguće je porediti političku krizu u Makedoniji koja je prethodila njegovoj pobjedi na izborima sa sadašnjom političkom situacijom u Crnoj Gori.
Zaev: Crna Gora stabilna, nema govora o makedonskom scenariju
Portal AnalitikaIzvor

Zaev je u razgovoru za Dnevne novine istakao da je u evroatlantskim integracijama Crna Gora ispred Makedonije i da je ona učlanjenjem u NATO potvrdila da je „prava država“.

“To što se događa u Crnoj Gori, bojkot dijela opozicije rada Skupštine, i bojkot tadašnje makedonske opozicije nema sličnosti. Nas bojkot nije doveo na vlast, niti je bojkot doveo do dijaloga. To su uradile političke bombe u Makedoniji. Mi smo tada otvorili dijalog. Razgovarali smo sa našim političkim protivnicima. To je sve trajalo gotovo godinu i po, dok nismo iskristalisali sve, iščistili birački spisak, reorganizovali medijsku scenu, napravili posebno tijelo za kontrolu medija… Na kraju smo, tri mjeseca prije izbora, formirali tehničku vladu koja je organizovala izbore” kaže premijer Zaev.

On nije želio da komentariše stavove pojedinih opozicionih lidera iz Crne Gore koji tvrde da će njihovim istrajavanjem na bojkotu Crna Gora dobiti priliku da organizuje fer i poštene izbore, ali je ponovio da su povodi za bojkot veoma različiti.

Podsjetimo, predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić je kazao TV Crne Gore da je nakon bojkota Zaev postao premijer i da Crnoj Gori treba „makedonski scenario“ koji će dovesti do smjene vlasti.

Na drugoj strani, Zaev ističe da je bojkot parlamenta u Makedoniji nastao iz potpuno drugih pobuda u odnosu na sadašnji bojkot u Crnoj Gori.

„Mi smo se vratili u parlament. Nema sličnosti između tadašnje situacije u Makedoniji i ove sadašnje u Crnoj Gori. Mi smo tada objavili šta je istina u Makedoniji, i saopštili šta je prethodna vlast sve uradila što je dovelo do političke krize. Događaji koji su doveli da padne prethodna vlast u Makedoniji i sadašnje stanje u Crnoj Gori su sasvim drugačiji. Velika je razlika“, kaže Zaev.
Makedonski premijer ističe da je Crna Gora ispred Makedonije.

„Ona je članica NATO, a počela je i pregovore sa Evropskom unijom. I ne samo to. Ona je skoro sva poglavlja za pregovore otvorila. To što je dostigla Crna Gora je strateški cilj Makedonije. Mi želimo da postanemo članica NATO i EU. Smatram da kada neka zemlja iz našeg regiona postane članica NATO Alijanse, onda je prava država. A Crna Gora je to. Stabilna država i veliki prijatelj Makedonije. Naravno, svi mi moramo još dosta toga da uradimo da unaprijedimo kvalitet života naših građana. Makedonija užurbano radi na tome, a Crna Gora je već dosta postigla”.

Nikada bolji odnosi dvije države

„Ja znam kako se živi ovdje. U Crnoj Gori imam prijatelje još iz djetinjstva i ta prijateljstva održavam. Srećan sam što Crna Gora i Makedonija nemaju otvorenih pitanja i što odnosi dvije države nikada nijesu bili bolji nego što su danas. Čak i bez poziva pomažemo jedni drugima, a to su velike vrijednosti“, kaže premijer Zaev.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika