Kultura

Glavna nagrada Komune Željku Sošiću za TV seriju „Božićni ustanak“

Reditelj i scenarista TV serije „Božićni ustanak“ Željko Sošić kazao je sinoć da je crnogorski identitet na teritoriji cijele Evrope najviše napadan i osporavan, a najmanje branjen i čuvan.
Glavna nagrada Komune Željku Sošiću za TV seriju „Božićni ustanak“
Portal AnalitikaIzvor

 - Zbog toga naša kultura, umjetnost i kulturna politika moraju biti otvoreni i pokazati se najboljim branikom našeg identiteta, nacionalnog i državotvronog bića – kazao je Sošić, kojemu je u hotelu „Podgorica“ uručena glavna godišnja nagrada časopisa „Komuna“, za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

Priznanje, koje mu je uručio predsjednik Skupštine Ivan Brajović, Sošiću je pripalo za TV seriju „Božićni ustanak“, prvom projektu ove vrste u istoriji crnogroske televizijske produkcije.

Serija je, takođe, na popularan način prikazala nepoznati i arhivirani dio crnogorske istorije.

O glavnoj i ostalim nagradama odlučio je žiri u kojem su bili književnik i publicista Marijan Mašo Miljić, mr Željko Rutović i glavni urednik „Komune“ Minja Bojanić.

Specijalna plaketa za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore dodijeljena je Milanu Mišu Brajeviću, istaknutom dru tveno-političkom i kulturnom pregaocu, neumornom istraživaču i sakupljaču narodnog blaga i narodnih umotvorina.

Plaketu „Komune“ dobio je dekan Fakulteta za crnogorski jezik, prof. dr Adnan Čirgić, za knjigu „Crnogorska usmena tužbalica“. Riječ je o prvoj monografiji posvećenoj ovom žanru naše usmene književnosti – tužbalici, kao jednoj od najdubljih i najemotivnijih narodnih pjesama.

Riznica gradova Plaketa je pripala i portalu „Montenegro Magazin“, koji, pored ostalih društveno-odgovornih tema, promoviše i teme zaštite crnogorske kultrune baštine.

Opširnije u Pobjedi

FOTO: Mne Magazin

Portal Analitika