Politika

Đukanović: U Podgorici počinje gradnja sinagoge

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da je ponosan na to što je Crna Gora država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma.
Đukanović: U Podgorici počinje gradnja sinagoge
Portal AnalitikaIzvor

“Posebno na činjenicu da smo, pored Albanije, jedina evropska država u kojoj je bilo više Jevreja poslije, nego uoči Drugog svjetskog rata. Jedna smo od zemalja i u današnjoj Evropi gdje su Jevreji potpuno bezbjedni, gdje se ljudi sa kipom dočekuju s poštovanjem širom Crne Gore. Ponosni na naše građane svih vjera i nacija koji su tokom krvavog raspada Jugoslavije štitili manjine i snažili multietničnost, koji su sačuvali ovdje mir i doprinijeli da Crna Gora bude jedina jugoslovenska republika u kojoj nije bilo ratova i ratnih razaranja", rekao je on na otvaranju Pete jubilarne konferencije Mahar u Budvi. 

On je dodao da je zadovoljan je što je Jevrejska zajednica u Crnoj Gori osnovana u vrijeme kada je bio predsjednik Vlade, cijeneći činjenicu da se veoma konstruktivni odnosi sa crnogorskim institucijama razvijaju neometano od prvog dana.

"Ova sinergija se reflektuje i na odlične odnose između Crne Gore i Izraela, kojima snažan lični pečat daje i naš počasni konzul u Tel Avivu Nimrod Rinot. Mislim da je za sve sjajna vijest da će u Podgorici do kraja godine početi gradnja sinagoge, koja će biti prva novoizgrađena u Evropi u ovom vijeku”, rekao je on.

 

 

 

 

Portal Analitika