Svijet

Pritvor odredjen za osam članova katalonske vlade

Španski sud danas je naložio pritvor za osam smijenjenih članova katalonske vlade poslije njihovog saslušanja u okviru istrage o pobuni i pronevjeri sredstava.
Pritvor odredjen za osam članova katalonske vlade
Portal AnalitikaIzvor

Devetom članu vlade, koji je podnio ostavku prije jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, takodje je odredjen pritvor ali je on pušten uz kauciju od 50.000 eura. 

Ovu odluku je donijela istražni sudija Karmen Lamela na zahtjev tužilaca koji vode krivični postupak protiv katalonskih zvaničnika poslije proglašenja nezavisnosti u Parlamentu Katalonije prošlog petka. 

Medju osmoro pobornika nezavisnosti Katalonije koji su pritvoreni je i Oriol Žunkeras, broj dva smijenjenog katalonskog vodje Karlesa Pućdemona.

Pućdemon i još četiri člana njegove vlade nalaze u Belgiji i odbili su da se danas pojave pred sudom u Madridu.  

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je danas izdavanje evropskog naloga za hapšenje za Pućdemona i još četiri člana njegove vlade nakon što se danas nisu pojavili na saslušanju u Madridu, saopštili su ranije danas sudski izvori. 

Španska vlada se pozvala na svoja ustavna ovlašćenja prošle nedjelje i preuzela kontrolu nad Katalonijom posle proglašenja nezavisnosti te oblasti. Madrid je smijenio katalonsku vladu, raspustio regionalni parlament i sazvao regionalne izbore za 21. decembra.

IZVOR: Beta.rs

Portal Analitika